ua en ru

Екс-ліквідатору Одеської ТЕЦ оголосили підозру у розтраті 28 млн грн

Екс-ліквідатору Одеської ТЕЦ оголосили підозру у розтраті 28 млн грн Фото: Одеська ТЕЦ (з відкритих джелер)

Ліквідатора ПАТ «Одеська ТЕЦ» підозрюють в укладенні договору на поставку газу, який було неможливо виконати

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) повідомили колишньому арбітражному керуючому ПАТ «Одеська ТЕЦ» (99,989% належать державі) про підозру у розтраті майна підприємства. Як повідомляє прес-служба НАБУ, попередня правова кваліфікація - ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України.

За даними НАБУ, підозрюваний, призначений в грудні 2015 року керуючим санації ПАТ «Одеська ТЕЦ», навесні 2016 року уклав договір між ПАТ «Одеська ТЕЦ» та комерційною компанією про постачання природного газу. Детективи НАБУ встановили, що ця компанія не мала технічної можливості виконати поставку, натомість кошти за договором в розмірі 28 млн грн від ПАТ «Одеська ТЕЦ» отримала.

Розслідування наведених фактів детективи НАБУ розпочали у липні 2017 року. Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу

У НАБУ нагадують, що банкрутство ПАТ «Одеська ТЕЦ» розпочато у 2001 році. В грудні 2015 року на підприємстві введено процедуру санації та призначено арбітражного керуючого, який, як встановило слідство, і здійснив розтрату 28 млн грн підприємства. Ця ж особа рішенням Господарського суду Одеської області в грудні 2016 року призначена ліквідатором ПАТ «Одеська ТЕЦ».

Відзначимо, що згідно з ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України, привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою, караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років.

Нагадаємо, у вересні 2018 року Фонд державного майна обрав радника для приватизації чотирьох ТЕЦ. АТ "Херсонська ТЕЦ", АТ "Дніпровська ТЕЦ", ПАТ "Криворізька теплоцентраль" і ДП "Сєвєродонецька теплоелектроцентраль" продаватимуть одним пакетом.