ua en ru

Подвійний агент Скрипаль до 2017 року ще працював на 4 країни НАТО

Подвійний агент Скрипаль до 2017 року ще працював на 4 країни НАТО Фото: Сергей Скрипаль (скрин видео RT)

Скрипаль співпрацював зокрема зі спецслужбами Естонії

Отруєний у Британії колишній подвійний агент Сергій Скрипаль, за даними німецького видання Focus, аж до 2017 року працював на чотири спецслужби країн НАТО. Про це виданню повідомив високопосадовець у контррозвідці НАТО в Брюсселі.

Представник НАТО сказав, що мав доступ до документів, згідно з якими Скрипаль видавав активних шпигунів ГРУ і контактував із чотирма різними спецслужбами.

Як пише Focus, у 2016 році Скрипаль надав настільки точні дані естонській спецслужбі, що це допомогло викрити одразу трьох шпигунів Москви. Серед них був офіцер естонської армії.

Окрім того, подвійний агент надав іспанській спецслужбі CNI важливу інформацію про зв'язки російської мафії в Іспанії з політиками та посадовцями у Москві. Аналітики НАТО не виключають, що саме ця діяльність Сергія Скрипаля була причиною його отруєння.

Також у 2012 році Скрипаль відвідував Прагу в супроводі співробітників британської MI6 та інформував місцеві органи безпеки про активні мережі російських шпигунів.

Нагадаємо, британські спецслужби вирахували третього підозрюваного в отруєнні Скрипалів. Зокрема, ще до приїзду в Британію безпосередніх виконавців замаху на колишнього шпигуна Сергія Скрипаля в Солсбері приїздив співробітник ГРУ, який проводив розвідку на місцевості.

Раніше з’явилася інформація, що підозрюваний у замаху на Скрипалів полковник ГРУ Росії Анатолій Чепіга ймовірно був особисто знайомий з колишнім шпигуном ГРУ Сергієм Скрипалем.