ua en ru

Справа Гандзюк: з'явились подробиці нападу й нові заарештовані

Справа Гандзюк: з'явились подробиці нападу й нові заарештовані Фото: Катерина Гандзюк (facebook.com/uakateryna)

Торбін й Васянович були затримані на 60 діб без права внесення застави

Херсонський міський суд 21 серпня 2018 обрав запобіжний захід підозрюваним у замаху на вбивство активістки Катерини Гандзюк, яку облили сірчаною кислотою 31 липня 2018. Про це повідомляє видання День.

За версією слідства, співучасниками організації замаху на Катерину Гандзюк є громадяни України Володимир Васянович та Сергій Торбін, Їх обох було затримано на автовокзалі Херсона 17 серпня 2018.

Васянович Володимир Олександрович 1995 року народження з міста Житомир. Учасник бойових дій у складі 5-го окремого батальйону ДУК. Позивний Шуруп. Брав участь у боях за Савур-Могилу, Авдіївку й Донецький аеропорт. Нагороджений орденом "За мужність" ІІІ ступеню й орденом "Народний герой України".

Торбін Сергій Володимирович є мешканцем Херсону. Також був учасником бойових дій у складі 5-го окремого батальйону ДУК. Позивний "Опер". Має орден "За мужність" ІІІ ступеню, а також орден "Народний Герой України". Очолює громадську організацію "Добровольців Учасників АТО "Добровольці Божої Чоти".

Прокурор зазначив, що на них як співучасників замаху на Гандзюк вказують покази інших учасників справи - Віктора Горбунова й Вишенвського.

Суддя ухвалив рішення про тримання під вартою терміном на 60 діб без права внесення застави для обох. На початку він задовільнив скарги адвокатів про незаконне затримання та утримання підозрюваних поліцією, однак одразу ж суд розглянув клопотання обвинувачення про обрання Торбіна й Васяновича під варту, який заарештували прямо в залі суду.

Слідство повідомляє, що Віктор Горбунов придбав у місті Каховка дві пляшки розчину акумуляторної сірчаної кислоти, яка зберігалась на складі ТОВ "Зерма-Україна". Це підтвердив продавець, який повідомив, що Горбунов придбав кислоту 6 липня 2018.

Сам Горбунов заявив, що організувати замах на Катерину Гандзюк йому й Васяновичу, Грабчуку та Вишневському запропонував Торбін. Той пояснив, що Гандзюк є корумпованим чиновником і має проросійські погляди, тому їй необхідно спричинити тілесні ушкодження. Горбунов повідомляє. що за покупку кислоти він отримав від Васяновича 300 доларів США, однак від подальших дій відмовився.

Згодом Горбунов зміг на відео опізнати Грабчука як людину, яка біжить від будинку активістки.

Вишневський повідомив, що Торбін запропонував по 500 доларів США йому, Васяновичу, а також його товаришу з позивним Мураха, за вчинення злочину проти Гандзюк.

Також він засвідчив, що вранці 31 липня 2018 він, разом з Васяновичем й "Мурахою" прибули до будинку Гандзюк автомобілем Торбіна. Разом з "Мурахою" вони вийшли з авто, а Васянович лишився в салоні. Через певний час до будинку під'їхав автомобіль, на якому їздила на роботу Гандзюк. Він повідомив про це Васяновича й почав рух у напрямок магазину АТБ, що стало сигналом про вихід із будинку потерпілої.

Сам момент облиття кислотою Гандзюк "Мурахою" Вишневський не бачив. Згодом він повернувся до місця проживання в Олешки, де були Васянович й Мураха. За декілька днів до них прибув Торбін, який видав кожному по 500 доларів США.

Торбін й Васянович у залі суду не визнали свою вину. Обоє заявили, що не мають відношення до замаху на вбивство Катерини Гандзюк.

Васянович каже, що протягом трьох останніх місяців проживає в Олешках й не працює проживаючи в орендованій квартирі разом із Горбуновим, Грабчуком, "другом Хмелем" й ще двома чоловіками. В Херсонську область прибув, аби "робити територіально оборону". Також заявив, що Катерину Гандзюк особисто не знає.

Торбін відзначив, що у нього не було мотиву здійснювати злочин проти Гандзюк. В день замаху його не було в місті. З його слів, покази Вишневського не є правдивими, бо у нього давно склались "натягнуті" стосунки, ще з часів участі на війні.

Він заявив, що знайомий з Гандзюк як з помічницею мера Херсона. За його словами, він зустрічався з нею понад рік тому й просив посприяти у виділенні соціальних рекламних бордів для учасників АТО. Гандзюк посприяла в цьому питанні і більше вони не бачились.

Справа Гандзюк: з'явились подробиці нападу й нові заарештовані
Справа Гандзюк: з'явились подробиці нападу й нові заарештовані
Справа Гандзюк: з'явились подробиці нападу й нові заарештовані
Справа Гандзюк: з'явились подробиці нападу й нові заарештовані
Справа Гандзюк: з'явились подробиці нападу й нові заарештовані
Справа Гандзюк: з'явились подробиці нападу й нові заарештовані

Фото: судове засідання (day.kyiv.ua)

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що у Херсоні підозрюваного у нападі на Гандзюк арештували до 16 жовтня. Підозрюваному у нападі на Катерину Гандзюк Віктору Горбунову суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 16 жовтня.