ua en ru

За антисемітські заклики в Одесі поліція порушила кримінальне провадження, - Аваков

За антисемітські заклики в Одесі поліція порушила кримінальне провадження, - Аваков Фото: Арсен Аваков (kmu.gov.ua)

Антисемітські висловлювання озучила лідер "Правого сектору" в Одесі

Поліція Одеської області порушила кримінальне провадження за фактом антисемітських висловлювань окремих активістів під час "Маршу українського порядку", який відбувся в середу, 2 травня, до четвертої річниці трагедії в Одесі. Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков у Twitter.

"В Україні неприпустимі публічні антисемітські заклики. В тому числі на масових акціях, як вчора в Одесі. Це печерне середньовіччя, а не патріотична позиція. За цим фактом поліція Одеси зареєструвала провадження за ч.1 ст.161 "Порушення расової, національної рівноправності громадян", - зазначив Аваков.

Зазначимо, що йдеться про виступ лідера одеської організації "Правого сектора" Тетяни Сойкіної, котра під час акції заявила наступне: " Ми віримо, ми впевнені в тому, що наведемо в Одесі і в Україні справжній український порядок. Україна буде належати українцям, а не ж... дам, не олігархії".

Руководитель «Правого сектора» в Одессе Татьяна Сойкина призывает очистить Одессу и Украину от ж_дов: "Мы уверены в том, что наведем в Одессе настоящий украинский порядок. Украина будет принадлежать украинцам, а не ж_дам! Не олигархии. Слава Украине!" Интересно, она имеет ввиду еврейские погромы или сразу Холокост? Верить ей или нет? Евреям собираться на выход или в стране есть правоохранительная система? Выступление активистки состоялось вчера в Одессе во время "Марша украинского порядка" организованном партией "Свобода", "Правым сектором", "Национальными дружинами", "Национальным корпусом". Спасибо Александр Дубинский за ссылку.

Опубліковано Eduard Dolinsky 2 травня 2018 р.

Як повідомляє одеське видання "Думська", подібне висловлювання викликало обурення єврейської общини Одеси.

"Такого в Україні бути не повинно. Ми відправимо звернення в поліцію, Генпрокуратуру і СБУ з вимогою дати правову оцінку цим словам", - заявив прес-секретар громади "Хабад Шомрей Шабос" Болеслав Капулкін.

Нагадаємо, в Одесі 2 травня, у зв'язку з четвертою річницею масових заворушень відбувся "Марш українського порядку". Захід організували представники націоналістичних організацій. За даними поліції, в акції взяли участь 700 осіб.

Додамо, що в Одесі чотири роки тому, 2 травня 2014 року, відбулися масові заворушення, в яких загинули 48 чоловік і більше 200 було поранено, зокрема, більшість жертв трагедії загинули в Будинку профспілок. Пізніше слідство встановило, що заворушення в Одесі були організовані і спеціально сплановані.