Доступність посилання

ТОП новини

«Росія використовує Сенцова як розмінну монету» ‒ політолог


Ілюстрація
Ілюстрація

Російський політичний оглядач Костянтин Еггерт повідомив, що переговори щодо звільнення засудженого в Росії українського режисера з Криму Олега Сенцова вийшли на прямий рівень Москви та Вашингтона. Наближений до Кремля український політик Віктор Медведчук в інтерв’ю телеканалові «112 Україна» сказав, що сам займався такими переговорами ще кілька місяців тому, і висловив упевненість, що Сенцов повернеться в Україну.

Навіщо Росії утримувати Олега Сенцова? Чи дійсно звільнять політв'язня та чи потрібно для цього його особисте звернення до президента Росії? На ці та інші запитання відповідають гості ефіру Радіо Крим.Реалії.

На думку виконавчого директора Інституту світової політики Євгена Магди, Росія використовує Сенцова як спосіб тиску на країни Заходу.

Гібридна війна, в умовах якої ми живемо, ведеться, перш за все, за голови, а не за території
Євген Магда

​«Росія використовує Сенцова як розмінну монету, думаю, що не у відносинах з Україною. Це спосіб Росії показати власну значущість Анґелі Меркель, наприклад, ‒ переконати в доцільності будівництва «Північного потоку-2». Росія використовуватиме всі способи для того, щоб чинити тиск на Україну. Не забувайте, що гібридна війна, в умовах якої ми живемо, ведеться, перш за все, за голови, а не за території», ‒ каже Еггерт.

Експерт також зазначив, що Росія може звільнити Сенцова, коли на кону стоятиме її репутація.

Росія доводитиме, що Україна не бореться за Сенцова
Євген Магда

«Росія, з одного боку, доводитиме, що Україна не бореться за Сенцова. З іншого боку, коли ситуація буде такою, що варіантів для збереження політичного обличчя в неї буде не так багато, вона зможе оголосити: «Ось наш жест доброї волі. Ми ж звільняємо».

Путін торгується за життя Сенцова? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:50 0:00

Український політтехнолог, заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький, коментуючи слова Віктора Медведчука про «повернення» Сенцова додому, каже, що такі слова можуть «дати надію».

«Напевно, Медведчук, повертаючись в українську політику, не розкидається просто так словами. Те, що він сказав, що Сенцов повернеться додому, ‒ це має трохи дати надію», ‒ вважає він.

Російський політолог Дмитро Орєшкін каже, що для помилування Олега Сенцова не потрібне його особисте звернення до президента Росії Володимира Путіна.

Путин може помилувати кого завгодно, коли завгодно й на будь-якій фазі, без ніякого звернення
Дмитро Орєшкін

«Пан Пєсков (прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков ‒ ред.) сказав, що для помилування необхідно звернутися з особистим посланням до Володимира Володимировича Путіна ‒ це зовсім не так. Президент може помилувати кого завгодно, коли завгодно й на будь-якій фазі, без ніякого звернення», ‒ наголошує політолог.

Олег Сенцов засуджений у Росії на 20 років ув’язнення за звинуваченням у нібито підготовці терактів в окупованому Криму. Режисер відкидає звинувачення. Від 14 травня він тримає голодування, вимагаючи звільнити з російських в’язниць українських політв’язнів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG