Доступність посилання

ТОП новини

«Це найважливіша перемога в моєму житті» – прем’єр-міністр Ізраїлю після результатів екзит-полів


Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу звертається до своїх прихильників після перших результатів екзит-полу на виборах Ізраїлю в Тель-Авіві, 2 березня 2020 року
Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу звертається до своїх прихильників після перших результатів екзит-полу на виборах Ізраїлю в Тель-Авіві, 2 березня 2020 року

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу здобуває незначну перевагу на парламентських виборах, згідно з останніми результатами екзит-полів. Та попри це, йому все ще не вистачає потрібної кількості для створення коаліції. Вибори до ізраїльського парламенту проводяться втретє за рік, тому питання, чи вдасться Нетаньягу сформувати уряд цього разу, залишається все ще відкритим.

З огляду на початкові прогнози трьох головних телеканалів Ізраїлю, Біньямін Нетаньягу, голова правої партії «Лікуд», здобуває перемогу в ході голосування над своїм головним противником, колишнім головнокомандувачем збройних сил Бенні Ганцом з центристського союзу «Кахоль-Лаван».

Екзит-поли прогнозують для партії Нетаньягу від 36 до 37 місць в ізраїльському парламенті Ксенет, що складається з 120 членів. Такий результат став би найкращим для партії «Лікуд» за всю історію правління Нетаньягу, який вперше став прем'єр-міністром у 1996-1999 роках.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу та його дружина Сара у штаб-квартирі партії «Лікуд» у Тель-Авіві, 3 березня 2020 року
Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу та його дружина Сара у штаб-квартирі партії «Лікуд» у Тель-Авіві, 3 березня 2020 року

За оцінками, «Лікуд» і його праві союзники, зокрема ультра-ортодоксальні партії, разом отримають 59 місць. Проте для створення коаліції Нетаньягу потрібно 61 місце, а отже, якщо партії-переможцю не вдасться здобути ще 2 місця, Ізраїль знову може опинитися у глухому політичному куті.

До цього, після двох попередніх виборів у квітні та вересні жоден з лідерів двох провідних партій не зміг сформувати уряд.

Найтриваліший лідер Ізраїлю

Центральний виборчий комітет заявив, що вранці у вівторок вони закінчили підрахунок всіх голосів, проте остаточні результати опублікують лише ввечері. І хоча гарантій, що Нетаньягу зможе сформувати коаліцію, немає, він все ж привітав результати опитувань як «гігантський» успіх.

«Це найважливіша перемога в моєму житті», – сказав він тріумфуючому натовпу прихильників у Тель-Авіві.

Велика перемога для Ізраїлю:

Перемога 70-річного Нетаньягу після невдалих виборів у квітні та вересні, стане свідченням політичної стійкості найтривалішого лідера в Ізраїлі. Адже остання передвиборча компанія прем’єр-міністра проводилася на тлі корупційного процесу, у якому Нетаньягу був звинувачений у хабарництві, шахрайстві та зловживанні довірою.

Ми перетворили лимони в лимонад
Біньямін Нетаньягу

«Ця перемога особливо солодка, тому що це перемога, незважаючи на всі труднощі... Ми перетворили лимони в лимонад», – додав прем’єр-міністр у своїй промові в передвиборчому штабі.

Водночас, головний противник Нетаньягу Бенні Ганц, виступаючи у виборчому штабі своєї партії, не став визнавати поразку, додавши, що результати виборів знову можуть привести до ще одного глухого кута.

«Я скажу вам чесно, я розумію і поділяю почуття розчарування і болю, тому що це не той результат, якого ми хотіли», – сказав Ганц.

Він також підкреслив, що незалежно від остаточних результатів, Нетаньягу повинен постати перед судом 17 березня.

«Через два тижні він буде в суді», – сказав Ганц.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу та його дружина Сара звертаються до прихильників у штаб-квартирі партії «Лікуд», Тель-Авів, 3 травня 2020 року
Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу та його дружина Сара звертаються до прихильників у штаб-квартирі партії «Лікуд», Тель-Авів, 3 травня 2020 року

Президент аналітичного центру Інституту демократії Ізраїлю Йоганан Плеснер заявив, що прогнози показали, що Нетаньягу «здобув значний політичний мандат ізраїльського народу».

Ізраїльтяни висловили свою підтримку людині, яка, на їхню думку, принесла їм безпеку і процвітання
Йоганан Плеснер

«Ізраїльтяни висловили свою підтримку людині, яка, на їхню думку, принесла їм безпеку і процвітання», – сказав він.

Проте, додав він, країна прямує до «безпрецедентної» правової невизначеності, оскільки ймовірний глава уряду буде змушений «боротися, щоб очистити своє ім'я в суді».

В основу передвиборчої кампанії Нетаньгу лягла жорстка позиція щодо палестинців та підтримка щодо розширення єврейських поселень на, окупованому внаслідок шестиденної війни Ізраїлем, Західному березі річки Йордан.

У січні президент США Дональд Трамп оприлюднив спірний мирний план, який схвалює анексію Ізраїлем поселень і ділянок землі на Західному березі, що викликало обурення палестинців. Завдяки підтримці США Нетаньягу провів кампанію з будівництва тисяч будинків в єврейських поселеннях на палестинській території, хоча міжнародна спільнота вважає їх незаконними.

Президент США Дональд Трамп під час спільного виступу з ізраїльським прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньягу, 28 січня 2020 року
Президент США Дональд Трамп під час спільного виступу з ізраїльським прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньягу, 28 січня 2020 року

Реагуючи на результати екзитполів, головний палестинський переговорник Саїб Ерекат заявив, що опитування показали, що «поселення, анексія і апартеїд перемогли».

Коаліційні переговори

У партії «Лікуд» заявили, що Нетаньягу розмовляв з усіма главами правих партій і «домовився якомога швидше сформувати сильний національний уряд для Ізраїлю».

Прогнози показують, що праворадикальна, націоналістична партія «Наш дім Ізраїль» отримає 6 або 7 місць, і можливо, знову матиме вирішальну роль при формуванні коаліції, як це сталося після виборів у квітні та вересні.

Підтримка лідер партії Авігдора Лібермана, який обіймав посаду міністра оборони у попередньому уряді Нетаньягу, могла б легко допомогти подолати «Лікуду» поріг у 61 місце.

Проте після голосування у вересні Ліберман заявив, що приєднається лише до уряду «національної єдності», відмовившись тоді від співпраці з ультра-православними партіями, які об’єдналися з Нетаньягу та арабським табором, який підтримував Ганца.

«Немає іншого вибору, окрім як чекати остаточних результатів і лише потім проводити оцінку ситуації», – сказав Ліберман після оголошення опитувань.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу (л) і його опонент Бенні Ганц, комбіноване фото
Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу (л) і його опонент Бенні Ганц, комбіноване фото

Незважаючи на те, що «Лікуд» знову не здобув більшості, у партії панував святковий настрій.

«Нарешті ми перемогли», – заявив член партії Ран Кармі Бузагло під час демонстрації в Тель-Авіві, де люди танцювали, співали і махали прапорами, вигукуючи «Бібі – король Ізраїлю», використовуючи прізвисько прем'єр-міністра.

Коронавірус на виборчих дільницях

Голосування на парламентських виборах проходили на тлі епідемії коронавірусу. Але попри побоювання через епідемію, явка на виборах була рекордно високою – 71%.

На 18 спеціальних виборчих дільницях понад 4 тисячі ізраїльтян, які перебувають на карантині, зустрілися з виборчим персоналом у захисних костюмах та масках. Виборці, у свою чергу, мусили вимити руки і одягти рукавички, перш ніж віддати свої бюлетені та пред'явити свої посвідчення виборчим органам.

Зараз на карантині в Ізраїлі перебуває понад 5 тисяч ізраїльтян. У більшості з них вірус діагностували після відвідування «гарячих точок» поширення коронавірусу.

Ізраїль створив спеціальні виборчі дільниці, щоб 5600 людей, які перебувають у домашньому карантині через #coronavirus, могли проголосувати на сьогоднішніх виборах

Працівники виборчих дільниць у повному захисному костюмі передають виборцям бюлетені:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG