Доступність посилання

ТОП новини

Путін хоче делегітимізації виборів в Україні – Друзенко


Під час акції протесту біля посольства Росії в Києві в день виборів російського президента, 18 березня 2018 року
Під час акції протесту біля посольства Росії в Києві в день виборів російського президента, 18 березня 2018 року

Гості програми «Ваша свобода»: Георгій Логвинський, народний депутат України, віце-президент ПАРЄ; Геннадій Друзенко, юрист-міжнародник; Ганна Гапко, народний депутат України; Роман Цимбалюк, кореспондент УНІАН у Москві.

Москва чекає, що ОБСЄ спонукає Київ допустити російських спостерігачів спостерігати за виборами президента України. Про це заявив 11 лютого заступник міністра закордонних справ Григорій Карасін. Тим часом представник ОБСЄ заявив, що ця організація не долучатиме представників Росії для спостереженнями за виборами в Україні. Слова представника ОБСЄ наводить видання «Сегодня».

Ваша Свобода | Вибори в Україні: Росія хоче спостерігати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олександр Лащенко: Пане Друзенко, ще Росія наполягає, мовляв, вибори, демократична процедура, Україна має дотримуватися своїх зобов’язань перед ОБСЄ й іншими міжнародними організаціями та має допустити російських представників. Що скажете? Ось така ситуація! Росія фактично вчить Україну демократії.

Можете уявити, що Організація визволення Палестини спостерігає на ізраїльських виборах!
Геннадій Друзенко

Геннадій Друзенко: Це пастка, в яку Україна сама себе частково загнала. Ми доволі довго не оголошували Росію державою-агресором, у нас йшла АТО. Слава Богу, у лютому 2018-го це питання закрили.

Але росіяни працюють в спостереженій місії ОБСЄ на Донбасі, критичні інфраструктури напряму або через посередників європейських належать Росії, наприклад, обленерго. У цьому подвійність ситуації. Я двома руками за, щоб Росію послідовно відсікати. Можете уявити, що Організація визволення Палестини спостерігає на ізраїльських виборах!

(Повна версія програми)

Росія виступає гарантом домовленостей невідомо з ким, гарантом якогось припинення вогню. І там підпис Путіна стоїть поруч з підписом президента Франції і канцлера Німеччини
Геннадій Друзенко

Заява логічна (позиція української сторони – ред.). Але якщо ти послідовний, то треба бути послідовним до кінця. Росія виступає гарантом наших домовленостей невідомо з ким, гарантом якогось припинення вогню. І там підпис Путіна стоїть поруч із підписом президента Франції і канцлера Німеччини. Якщо це – країна-агресор, то як вона може моніторити і порушення вогню. Вона ж є зацікавлена сторона!

Геращенко згадувала більше ніж 40 представників Російської Федерації, а також дружніх країн. Там будуть представники Союзної держави Росії і Білорусі, проросійських держав. Росіяни можуть діяти як прямо, так і опосередковано. Це ми бачили на прикладі, на жаль, Павла Гриба. Таку жорстку позицію і правильну треба послідовно проводити через всю українську політику.

Геннадій Друзенко
Геннадій Друзенко

Абсолютна послідовна позиція європейських партнерів. Єдиний прецедент, коли не допустили спостерігачів ОБСЄ від певних країн – це була Туреччина Ердогана. Від Швеції і Німеччини двох осіб не допустили. Щодо України йшлося, насамперед, про двох спостерігачів від Росії. Наші спецслужби не можуть нейтралізувати цих двох спостерігачів, щоб не було питань?

Внутрішні правила ОБСЄ говорять: будь-яка країна-член ОБСЄ може мати своїх представників, якщо висловить побажання. Тут правила ОБСЄ входять в прямий конфлікт з логікою України. Логіка України спрацьовує не досить послідовно. У 2015 році були російські спостерігачі після Іловайська, Дебальцевого, Савур-Могили. У 2014-у були.

Путін ставить на якогось кандидата – це неадекватна оцінка. Йому вигідна будь-яка делегітимізація виборів
Геннадій Друзенко

У Путіна і в Кремля загалом є кілька варіантів. Коли говорять, що він ставить на якогось кандидата – це неадекватна оцінка. Йому вигідна будь-яка делегітимізація виборів, бо інституції важливіші за персоналії. Вибори мають бути максимально чесними, законними, прозорими, щоб не дати жодного шансу.

– Пані Гопко, справді послідовна позиція України щодо російських спостерігачів?

Ганна Гопко: Ми не порушуємо. Були звинувачення в бік України, що Україна творить прецедент. Відповідно до всіх документів, зокрема документи щодо спостереження за виборами, Копенгагенської декларації, вибори повинні проходити з дотриманням суверенітету країни, в якій проводяться вибори. Росія порушила територіальну цілісність, порушила всі декларації ОБСЄ. Нам треба чітко говорити, що Україна не допускає спостерігачів, оскільки для нас Росія – країна-агресор.

Деякі представники Австрії, Сербії, інших країн в ОБСЄ озвучують проросійську позицію. Це питання до тих, хто з минулого століття має зав’язок з КДБістами
Ганна Гопко

Деякі навіть представники Австрії в ОБСЄ чи інших держав дуже часто озвучують проросійську позицію. Сербія і так дальше. Тому це питання до тих, хто з минулого століття має зав’язок, які є, з КДБістами, які зараз представляють демократичні держави ЄС, але насправді висвітлюють позиції. Або випускниками Московського інституту міжнародних відносин чи інших московських вишів.

– Пане Логвинський, на ваш погляд, така позиція європейських партнерів (вона не різка в принципі, але все одно), що, мовляв, Україна порушує свої зобов’язання перед тією ж ОБСЄ, не допускаючи російських спостерігачів на вибори в Україні – як це можна прокоментувати?

Георгій Логвинський: Є різні партнери, є навіть друзі, в яких дуже різні думки і на різні питання. Наприклад, Німеччина. З одного боку, вона дуже підтримує нас, а з іншого – є питання по «Північному потоку-2». Немає розуміння «європейські друзі», є європейські партнери.

У ПАРЄ є дуже цікавий персонаж – пан Гунько, депутат Бундестагу Німеччини, який має українське походження, але представляє так звану «групу лівих». Він неодноразово відвідував окуповану територію України на Донбасі, за що йому був заборонений в’їзд на територію України СБУ. Він записується спостерігачем на вибори в Україну раніше і навмисне чекав, щоб йому заборонили в’їзд. Якщо йому заборонять в’їзд як спостерігачеві від ПАРЄ, то на нашу країну накладаються санкції.

Георгій Логвинський
Георгій Логвинський

​Я просив СБУ зняти цю заборону. Розумів, що це провокація. Але пропонував, що за те, що людина перетнула наш кордон в законний спосіб, треба відкрити кримінальне провадження. Я повідомив панові Гуньку, що особисто прошу його приїхати, якщо він має бажання бути спостерігачем, якщо у нього буде вільний час, тому що слідчі дії будуть проведені відразу в аеропорту. Більше того, вирок українського суду буде імплементований в Німеччині, і він позбавиться права бути депутатом. У нього бажання їхати відразу пропало.

Європа визнає Україну, як проблему, але не завжди власну. Кажуть: Росія – це агресор, на кшталт міни посеред Європи, але треба її розмінувати, а не підірвати
Георгій Логвинський

Такі речі символізують тільки, що є гібридна війна. Російський вплив великий. Щоправда, такі (як Гунько – ред.) складають меншість в ПАРЄ. Є депутат від Словаччини Бляха, який виступає з тим, що Україна має «внутрішній конфлікт». Але їх 3 чи 4 в ПАРЄ. Росія у бюджеті на підтримку «Раша тудей» виділяє 600 мільйонів євро на рік! Вони й лобіюють інтереси Російської Федерації, є закордонне майно, інші компанії. Є шалений лобізм бізнесом, тиском, фінансовими пропозиціями. Ми завжди граємо у цю гру. Наше завдання – захищати інтереси України.

Європа визнає Україну, як дійсно європейську проблему, але не завжди власну проблему. Вони кажуть: ми розуміємо, що Росія – це агресор, вона на кшталт міни, яка знаходиться посеред Європи, але треба її розмінувати, а не підірвати. Ми кажемо: це – не наша проблема, це – ваша проблема, ми захищаємо Європу на кордоні з Україною. І нас чують, коли можемо доносити.

– Пане Цимбалюк, прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, наполягаючи на допуску російських спостерігачів, не казав, що це – люди ОБСЄ, вони, мовляв, до Росії не мають стосунку. Він чітко заявив: якщо їх допустити, то це будуть російські (!) спостерігачі. Такий потяг у Росії до демократичних процедур?

Вже оголосили наші вибори нелегітимними. Навіть переможця призначили – Порошенко. Займаються делегітимізацією прямо зараз. І ці спостерігачі мали б, на місці «засвідчити», яка «погана» Україна
Роман Цимбалюк

Роман Цимбалюк: Вони вже оголосили наші вибори нелегітимними. Вони вже навіть переможця призначили – Петро Порошенко, діючий президент. І, звичайно, він «переміг» завдяки фальсифікаціям, шаленим і масштабним.

Вони займаються делегітимізацією виборчого процесу прямо зараз. І ці спостерігачі мали б, так би мовити, на місці «засвідчити», яка «погана» Україна. І таким чином вони зміщують акценти, що якщо приїжджають російські спостерігачі, то чому українці тоді кричать про «країну-агресора»? Значить, ніяких проблем «немає» – «ми є сусіди, в яких не найкращі стосунки». А Крим і Донбас виносять за дужки. Тим більше, ніхто в даному контексті не згадує, що російська окупаційна влада неодноразово проводила вибори і в Криму, і на Донбасі.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG