Доступність посилання

ТОП новини

Нові класи в «Укрзалізниці»: що зміниться?


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

«Укрзалізниця» анонсує, що вже восени цього року поділить усі пасажирські вагони на три класи: «комфорт», «стандарт» та «економ». Вони відрізнятимуться комфортом, послугами та ціною. Радіо Свобода розповідає, що це означатиме для пасажирів та чи справді поїздки у потягах стануть більш комфортними.

Начальник департаменту пасажирських перевезень далекого прямування «Укрзалізниці» Олександр Красноштан розповів в ефірі «Радіо НВ», що восени українські пасажирські потяги розділять на класи.

Вартість квитка на поїзд класу «комфорт» буде в два з половиною рази вища, ніж на поїзд класу «економ». Різними будуть рівень комфорту та послуг, але не зміниться час, проведений у дорозі.

Клас вагона не впливає на швидкість потяга.

Чи відрізнятимуться класи вагонів?

Найвищий та найдорожчий клас – «комфорт». До складу поїзда входитимуть нові купейні, капітально відремонтовані та СВ-вагони (не старіші від 10 років). Тут буде нова постіль, працюватиме кондиціонер та буде вакуумний туалет. У класі «комфорт» не передбачені плацкартні вагони.

Клас «стандарт» – це відремонтовані плацкартні вагони та купейні не старші за 15 років, натомість «економ» клас сформують із решти плацкартних вагонів.

«Якщо на якісь ділянці курсує єдиний потяг, то він обов’язково має бути класу «економ» – для того, щоб бути доступним для пасажирів», – сказав Красноштан.

Водночас він наголосив, що головне завдання для компанії-перевізника – забезпечити для пасажира вибір.

За словами Красноштана, «Укрзалізниця» допрацює систему онлайн-замовлень, і пасажири зможуть бачити відповідну піктограму з поясненням, до якої категорії належить вагон. Поруч буде активне посилання, де можна буде побачити, що саме отримає пасажир у кожному класі.

«Укрзалізниця» також обіцяє завантажувати на сайт фото вагонів різних класів.

Як зміниться ціна?

Цього року «Укрзалізниця» запланувала двічі підняти ціну на пасажирські перевезення. Вперше на 12% ціни підвищили у травні, а вдруге – на таку ж величину – планують у жовтні.

У той же час пасажирські перевезення залишаються збитковими, і підвищення тарифів ситуації не вирішать.

За інформацією від «Укрзалізниці», збиток від курсування пасажирських поїздів далекого сполучення (внутрішнього курсування) за 2017 рік становить 3,6 мільярда гривень.​

Загалом протягом 2018 року квитки на потяги здорожчають майже на 25%. Найдорожчими будуть квитки класу «комфорт» – їхня ціна перевищить ціну класу «економ» у два з половиною рази.

Зараз різниця між вагонами «СВ» та «плацкарт» відрізняється так: квиток класу «люкс» із Києва до Харкова на поїзд № 124 коштує 414 гривень, «плацкарт» – 118 гривень; «люкс» із Києва до Ужгорода на поїзд № 13 коштує 775 гривень, а «плацкарт» – 140 гривень.

«Розподіл уже є»

Голова ради громадської організації «Всеукраїнський центр реформ транспортної інфраструктури» Володимир Наумов не бачить зараз сенсу у новій класифікації від «Укрзалізниці».

«Пасажирські вагони з самого початку були поділені за типами і класами, розподіл уже є. Як «Укрзалізниця» маніпулює типами вагонів? Вони беруть і на напрямок ставлять нові вагони, а замість швидкісних пасажирських ставлять із додатковим коефіцієнтом, і тим самим росте вартість квитка. Уже є достатньо механізмів розподілу вагонів, а вони хочуть розділити плацкарт підвищеного комфорту і звичайний плацкарт. По суті, «Укрзалізниця» має просто привести до ладу всі типи і класи вагонів, які вже є», – каже експерт.

Наумов припускає, що таким чином «Укрзалізниця» має намір збільшити валовий дохід.

У той же час експерт зазначає, що компанія підняла ціни на пасажирські перевезення більше ніж на 24%.

«Офіційно підняли у травні, а неофіційно піднімали більше разів. Відбувається внутрішній перехід з одного типу поїзда на інший, таким чином, збільшується коефіцієнт і ціна на квиток росте», – розповідає Наумов.

«Укрзалізниці» потрібні державні кошти

Олександр Красноштан наголошує, що «Укрзалізниця» не може зменшити час перебування поїздів у дорозі через застарілу інфраструктуру.

За його словами, будівництво шляхів сполучення та поповнення вагонного парку у має відбуватися за державний бюджет.

«Звичайний купейний вагон коштує мільйон доларів. Нам до 2021 року потрібно 2000 вагонів, тобто 2 мільярди доларів. Це занадто велика сума. Будь-яка країна, яка може похизуватися своєю якісною транспортною системою, забезпечує державну підтримку перевізника», – каже Красноштан.

Протягом 2018 «Укрзалізниця» капітально відремонтує 150 вагонів і 54 нові вагони придбає.

У компанії зазначають, що за роки незалежності з коштів держбюджету «Укрзалізниця» не придбала жодного вагона.

Тема державного фінансування залізниці порушується не вперше.

Володимир Омелян
Володимир Омелян

Наприкінці минулого року міністр інфраструктури України Володимир Омелян зазначав, що збитки «Укрзалізниці» від пасажирських перевезень необґрунтовані.

«Щороку «Укрзалізниця» маніпулює цифрами, малюючи зі стелі збитки на пасажирських перевезеннях. Я маю всі підстави вважати, що ці збитки є необґрунтованими. Почнімо з того, що на приміських перевезеннях від 20 до 50% пасажирів купують квитки, а решта їдуть зайцями. Чому? Це питання до «Укрзалізниці», – казав посадовець.

  • Зображення 16x9

    Наталія Патрікєєва

    Журналіст, репортер. У 2017 році перемогла у конкурсі на стипендіальну програму Радіо Свобода Regional Reporting Fellowship і приєдналася до редакції. Народилася у місті Христинівка Черкаської області. Випускниця Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та магістерської програми з медіакомунікацій Українського католицького університету. Фіналіст конкурсу професійної журналістики «Честь професії» 2017, 2019 років.

XS
SM
MD
LG