Доступність посилання

ТОП новини

Джонсон летить у Брюссель рятувати вільну торгівлю Британії з ЄС


Британський прем’єр-міністр Боріс Джонсон
Британський прем’єр-міністр Боріс Джонсон

Британський прем’єр-міністр Боріс Джонсон зробить одну з останніх спроб домовитися про вільну торгівлю з Європейським союзом у той час, як 31 грудня спливає термін дії правил спільного ринку і митного союзу Великої Британії з ЄС.

Джонсон проведе у середу переговори за робочою вечерею з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

Велика Британія офіційно вийшла з Євросоюзу 31 січня 2020 року, але сторони тоді домовилися, що упродовж 11 місяців триватиме перехідний період зі збереженням безперешкодного руху товарів.

Переговори офіційних делегацій Лондона і Брюсселя про умови торгівлі зайшли у безвихідь у той час, як до кінця перехідного періоду залишилося три тижні.

Деякі коментатори припускають, що ми є свідками жорсткої тактики переговорів, коли сторони висувають наперед неприйнятні вимоги і затягують компроміс до крайнього терміну, сподіваючись отримати поступки.

Але також лунають застереження про небезпеку затягувань і зауваження, що коли угоди не буде, то пересування товарів між Британією і 27-ма країнами ЄС перейде на правила Світової організації торгівлі, що означає обкладання їх митами, перевірки тощо.

Агентство Reuters передбачає, що така ситуація загрожує «заблокувати кордони, шокувати фінансові ринки і посіяти хаос у крихких ланцюгах постачання, які охоплюють Європу та інші країни у той час, як світ постав перед величезною ціною пандемії COVID-19».

«...Це розкололо б Захід, урізало б ВВП і Британії, і ЄС, додавши витрат підприємствам, які торгують усім, починаючи від складових частин для автомобілебудування, до сиру «Камамбер», – застерігає Reuters.

Найважчою проблемою у переговорах називають те, що Євросоюз називає рівними умовами для конкуренції.

ЄС наполягає, що країни, які хочуть мати доступ до європейського ринку, повинні гарантувати високий рівень узгодженості стандартів і регуляцій, зокрема вимог щодо рівня державних субсидій, які можуть створювати переваги для окремих підприємств чи галузей.

Лондон і Брюссель також повинні домовитися про механізми розв’язання бізнесових суперечок, але британці наполягають, що вони більше не хочуть підпорядковуватися європейським судовим органам.

Складним питанням також називають розподіл прав на вилов риби.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG