Доступність посилання

ТОП новини

Наступ Туреччини в Сирії і наслідки для України


Курдське цивільне населення покидає місто Кобані на кордоні з Туреччиною,16 жовтня 2019 року
Курдське цивільне населення покидає місто Кобані на кордоні з Туреччиною,16 жовтня 2019 року

Президент США Дональд Трамп відправив свого віцепрезидента Майка Пенса на чолі делегації, в якій ) держсекретар і радник із питань національної безпеки, до Анкари, щоб домовитися із президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом про припинення вогню на півночі Сирії. Президент Туреччини спочатку відмовився від зустрічі, а потім погодився зустрітися з американською делегацією. Турецькі війська розпочали наземну операцію проти курдських сил 9 жовтня. А передували їй авіанальоти й артилерійський обстріл території, утримуваної курдськими силами, які були союзниками США.​ Чому це важливо для світу і для України?

Наступ Туреччини почався після виводу американських військ, які разом з курдами вели бої проти бойовиків екстремістського угруповання «Ісламська держава».

Туреччина сприймає існування курдської армії на своїх кордонах як загрозу її безпеці, сирійських курдських бійців із «Загонів народної оборони» (курдське скорочення YPG) Анкара вважає «терористами» і продовженням забороненого в Туреччині збройного сепаратистського угруповання турецьких курдів «Робітнича партія Курдистану», яке три десятиліття воює за курдську автономію в Туреччині.

Дим над містом Рас-аль-Айн, де ведуть наступ турецькі війська, 16 жовтня 2019 року
Дим над містом Рас-аль-Айн, де ведуть наступ турецькі війська, 16 жовтня 2019 року

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що ціль операції, яку в Анкарі назвали «Джерело миру», – «курдські бойовики» і члени угруповання «Ісламська держава» («ІД») на півночі Сирії, а наступ на території Сирії має на меті створити «зону безпеки». Туди турецьке керівництво має намір перенести табори сирійських біженців, в яких могли б знайти притулок до двох мільйонів сирійських біженців із тих 3,6 мільйона, які нині мешкають у Туреччині.

Туреччина є членом НАТО, але, незважаючи на ризик протистояння з союзниками, Анкара провела транскордонні операції у 2016 і 2018 роках з метою стримування YPG.

Коли в березні США оголосили про військову поразку «ІД» в Сирії, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган підштовхував президента США Дональда Трампа до створення «зони безпеки» на північному сході Сирії.

Американський військовий і солдат сирійських курдських сил спостерігають, як бульдозер знищує укріплення у «зоні безпеки» на кордоні з Туреччиною, 6 вересня 2019 року
Американський військовий і солдат сирійських курдських сил спостерігають, як бульдозер знищує укріплення у «зоні безпеки» на кордоні з Туреччиною, 6 вересня 2019 року

Щоб запобігти турецькому наступові, США погодилися створити таку зону разом із Туреччиною, але назвали це «механізмом безпеки». YPG виконала умови союзників і розпочала демонтаж прикордонних укріплень.

Через два місяці американські війська відступили від кордону після того, як Ердоган заявив Трампові, що Туреччина збирається розпочати операцію створення «зони безпеки» самостійно.

До чого призвів наступ Туреччини

Турецьке військо – за чисельністю друге найбільше в альянсі після американського. Протягом перших п’яти днів штурму турецькі сухопутні війська вели бойові дії у малонаселених, переважно арабських за населенням районах Сирії, між містами Таль-Аб’яд і Рас-аль-Айн. Але густонаселені, переважно курдські райони на заході і сході також потрапили під обстріли.

Повідомлялося, що десятки цивільних осіб були вбиті, а 150 тисяч були змушені покинути свої домівки. Тим часом сім’ї підозрюваних в участі в «ІД», які були затримані в таборах в Айн-Іссі, втекли після обстрілу району.

Мирні жителі покидають курдські міста перед наступом турецьких військових, 16 жовтня 2019 року
Мирні жителі покидають курдські міста перед наступом турецьких військових, 16 жовтня 2019 року

Після домовленості з сирійським урядом про введення сирійської армії на територію, яку контролювали курди, сирійська армія рушила в напрямку турецького кордону, що загрожує потенційною сутичкою з турецькими силами.

Зміна союзників у регіоні

Коли США почали виведення своїх військ із районів, розташованих уздовж сирійського кордону з Туреччиною, Вашингтон оголосив, що триматиметься осторонь планованої турецької операції проти курдських сил у північно-східній Сирії.

«Загони народної оборони» домінують в альянсі союзу курдських і арабських та інших збройних формувань національних меншин півночі Сирії під назвою «Сирійські демократичні сили» (SDF), який вигнав бойовиків угруповання «Ісламська держава» із чверті території Сирії за останні чотири роки за допомогою повітряних ударів багатонаціональної коаліції під керівництвом США.

Тривають бої в зоні конфлікту на півночі Сирії – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Курдські сили заявили, що США завдали їм «удару в спину», що турецький наступ «проллє кров тисяч невинних мирних жителів» і може прокласти шлях до відродження «ІД». Втративши головного союзника, курдські війська нині звернулися по допомогу до сил сирійського уряду. «Сирійські демократичні сили» домовилися з сирійською владою, щоб сирійська армія розгорнулася вздовж кордону і протистояла турецькому наступові.

Президент США Дональд Трамп погрожує «повністю знищити» економіку Туреччини, якщо вона вчинить будь-які дії, які він вважає такими, що виходять «поза межі». В американській адміністрації уточнили, що мають на увазі етнічні чистки чи стрілянину по цивільних.

Зближення Туреччини і Росії

У той час як президент США погрожує Туреччині «економічним розгромом», а декілька країн-членів Євросоюзу запровадили ембарго на ввезення зброї до Туреччини, президент Ердоган збирається у жовтні відвідати Росію. Про це повідомив речник Кремля Дмитро Пєсков, хоча в офісі президента Туреччини про планований візит не повідомляють.

Напередодні в Кремлі повідомили, що під час телефонної розмови з Ердоганом 15 жовтня президент Росії Володимир Путін запросив його приїхати до Росії найближчим часом, і президент Туреччини запрошення прийняв.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган разом із президентом Росії Володимиром Путіним (на передньому плані) під час тристороннього саміту в Анкарі з керівництвом Ірану, 4 квітня 2018 року
Президент Туреччини Реджеп Ердоган разом із президентом Росії Володимиром Путіним (на передньому плані) під час тристороннього саміту в Анкарі з керівництвом Ірану, 4 квітня 2018 року

Як заявили в Кремлі, під час розмови Путін, який є союзником президента Сирії Башара Асада, поскаржився на гуманітарну ситуацію на турецько-сирійському кордоні і наголосив на необхідності уникати сутичок між турецькими і сирійськими урядовими силами.

Президент Туреччини раніше заявив, що не відмовиться від своїх планів у Сирії, незважаючи на будь-які санкції, заборони на постачання зброї його країні з боку Заходу і попередження з Москви.

Наслідки турецького наступу для України

Сирійська криза і проблеми на Близькому Сході відвернули міжнародну увагу від конгресових слухань «української справи» Дональда Трампа, хоча у США продовжують відбуватися допити найближчих співробітників президента, які працювали по українському і російському напрямках.

В інтерв’ю британській громадській медіакомпанії ВВС директор Центру міжнародних досліджень при Одеському національному університеті імені Мечникова Володимир Дубовик сказав, що дії Трампа засвідчили його схильність до «крайньої односторонності».

Україна повинна усвідомлювати, що для адміністрації Трампа зовнішня політика другорядна, підпорядкована справі виживання його влади, вважає експерт.

Загострення ситуації в Сирії може призвести до появи нового потоку біженців до Європи, що може посилити позиції європейських правих, які співпрацюють з Москвою. Також Туреччина, шукаючи підтримки Росії, може послабити свою позицію щодо Криму.

Першою ознакою такого сценарію, як припускають, було прийняття в Стамбулі російської делегації, до складу якої входили «депутати» Державної думи Росії з окупованого Криму. Хоча у відповідь на ноту Києва з цього приводу посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере запевнив, що політика його країни щодо невизнання анексії Криму Росією не змінилася.

«Наша позиція така ж, як і раніше. Ми не визнали анексію, наша політика стосовно Криму не змінилася, ми підтримуємо територіальну цілісність України, включаючи Крим та Донбас», – заявив посол.

Представники курдської меншини в Україні пікетували американське посольство у Києві, 16 жовтня 2019 року
Представники курдської меншини в Україні пікетували американське посольство у Києві, 16 жовтня 2019 року

В Україні живе курдська діаспора, представники якої 16 жовтня біля посольства США в Києві влаштували пікет. Понад пів сотні людей з плакатами і курдськими прапорами прийшли до будівлі американського дипломатичного представництва, щоб висловити протест проти військової операції Туреччини в Сирії.

Учасники акції виступили з різкою критикою президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, називаючи його «терористом» і «вбивцею». Учасники акції закликали США зупинити турецький наступ у Сирії. Під час акції мітингувальники розірвали декілька портретів Ердогана.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG