Доступність посилання

ТОП новини

Сенатор США: росіяни втрутились до виборчої системи у Флориді


Білл Нельсон
Білл Нельсон

Сенатор від Демократичної партії США Білл Нельсон заявив у середу, що російські агенти незаконно отримали доступ до низки виборчих систем штату перед проміжними виборами. Але посадовці штату заявили, що не мають підтверджень таких заяв. Тим часом з’явились нові подробиці викрадення росіянами даних американських виборців 2016 року.

«Вони вже втрутились до систем деяких графств штату і можуть вільно діяти», – заявив сенатор в коментарі виданню Tampa Bay Times, повідомляє «Голос Америки».

«Загроза є реальною, і посадовці всіх рівнів мають виправити ці слабкі місця», – наголосив він.

Можете уявити хаос, який міг би статись у день виборів

Білл Нельсон, член підкомітету з кібербезпеки комітету Сенату у справах збройних сил США, і його колега з Республіканської партії, сенатор від Флориди Марко Рубіо, який є членом комітету Сенату з питань розвідки, минулого місяця написали листа до відповідальних за виборчий процес у 67 графствах штату, наголосив Нельсон.

«До нас звернулись голова та заступник голови комітету з розвідки з метою повідомити відповідальним за організацію виборів у Флориді, що росіяни втрутились до їхніх даних», – заявив Нельсон, додавши, що в листі також містився заклик до посадовців звернутись по допомогу до Міністерства внутрішньої безпеки США.

«Не час для жартів. Тому два сенатори від обох партій звернулись до апарату у Флориді і поінформували їх, що росіяни втрутились до їхніх даних, і все, що вони (росіяни) мають зробити – якщо виборча інформація залишиться без захисту, – це увійти до системи і почати вилучати зареєстрованих виборців. Можете уявити хаос, який міг би статись у день виборів, коли виборці прибули б до своїх дільниць, а їм би сказали: «Вибачте, пане Сміт, вибачте, пане Джонс, ви не зареєстровані». Саме це хочуть зробити росіяни», – заявив сенатор.

Посадовці Флориди заявили, що отримали «нуль інформації» від Нельсона або його служби, яка б підтверджувала заяви про втручання Росії

Посадовці Флориди заявили, що отримали «нуль інформації» від Нельсона або його служби, яка б підтверджувала заяви про втручання Росії. Вони також запевнили, що було зроблено багато для захисту виборів у штаті Флорида. Графства штату спрямували 15,5 мільйона доларів на зміцнення захисту виборчої системи.

З’явились нові подробиці викрадення росіянами даних американських виборців 2016 року

Стало відомо, що російські хакери викрали інформацію про 76 тисяч виборців у штаті Іллінойс під час президентських виборів 2016 року. Про це повідомляє видання Chicago Tribune.

Відповідно до заяви Державної виборчої комісії США, російські хакери отримали персональну інформацію 76 тисяч виборців зі штату Іллінойс, а не 500 тисяч, як вважалось раніше.

Заяви федеральних слідчих про викрадення російськими хакерами бази даних виборців важливе для розслідування російського втручання в президентські вибори 2016 року​

Минулого тижня представники виборчої комісії, ФБР та спеціального прокурора Роберта Мюллера робили заяви стосовно втручання Росії в американські президентські вибори.

Відповідно до федерального обвинувачення, йшлось про викрадення інформації про 500 тисяч виборців. Втім, у листі директора виборчої комісії Стіва Сендвоса до губернатора Іллінойсу Брюса Раунера згадується інша цифра – 76 тисяч виборців.

«Ми отримали підтвердження від федеральних посадовців, що наша початкова оцінка була правильною», – написав Сендвос. За його словами, ймовірно, федеральне обвинувачення використовувало іншу методологію, передбачену федеральним кримінальним кодексом.

Незважаючи на різні цифри у кількості виборців, дані яких були вкрадені, заяви федеральних слідчих про викрадення російськими хакерами бази даних виборців важливе для розслідування російського втручання в президентські вибори 2016 року.

Тим часом курс російського рубля, а також ціни на російські акції та облігації впали після того, як у пресі було опубліковано ймовірний текст законопроекту США, що передбачає запровадження нових «руйнівних санкцій» проти Росії за втручання у вибори, повідомляє агентство Bloomberg. Так, у середу курс рубля впав на 2,2%, подолавши бар’єр у 64 рублі за долар.

XS
SM
MD
LG