Доступність посилання

ТОП новини

Фото Сенцова, надані Росією, поставили під сумнів, на Заході вимагають його звільнення


Одна з фотографій Олега Сенцова, надіслана з Росії. Вона підписана датою 9 серпня 2018 року, але її правдивість викликає сумніви, з огляду на майже 90 днів голодування українця
Одна з фотографій Олега Сенцова, надіслана з Росії. Вона підписана датою 9 серпня 2018 року, але її правдивість викликає сумніви, з огляду на майже 90 днів голодування українця

У четвер, 9 серпня, уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова опублікувала фотографії українського режисера Олега Сенцова, якого Росія утримує в колонії суворого режиму і який на той день тримав голодування 88-й день (станом на 10 серпня – вже 89-й).

Всі, цитую, «дивуються, як він витримує, стан його задовільний»
Людмила Денісова

«Тільки-но від уповноваженого Росії (Тетяни Москалькової – ред.) надійшли фото Олега Сенцова. За інформацією, яку їй передали, Олег активний, ходить дивитися телевізор, читає книжки, пише щось час від часу. Всі, цитую, «дивуються, як він витримує, стан його задовільний», – написала Денісова на своїй сторінці в фейсбуці.

У коментарях під публікацією Денісової дописувачі засумнівались у правдивості фотографій, зокрема в тому, коли саме їх зробили.

Наприклад, на думку ​редактора українського видання Stop Fake Аліни Мосендз, викликає сумніви час публікації фотографій – той, що вдрукований на фото, і той, коли Денісова оприлюднила ці фото у фейсбуці, – як і те, що уповноважена оприлюднила знімки вже роздрукованих на папері фотографій Сенцова, що лежать на столі.

Питань просто неймовірно багато до цих зображень
Аліна Мосендз

«18:49 – це за часом Ямало-Ненецького округу? Просто зараз у них 20:14. Це фото зроблене менше ніж 1,5 години тому? і роздруковане і вислане? …Причому, якщо відняти від цих 1,5 години 48 хвилин, коли пост зробила Денісова, то лишається скільки? 40–45 хв.? Тут же перекинули на комп, тут же на принтері роздрукували і переслали перефоткані зображення? З компа прямо не відправили? Питань просто неймовірно багато до цих зображень», – пише Мосендз.

В іншому коментарі вона продовжує: «Викликає сумнів, чи фото свіже. Вислали в конверті? Чому воно перефоткане із роздрукованого? Щоб метадані не можна було перевірити? Причепити дату – не складно, але 88-й день голодування – це не два тижні».

Захід вимагає звільнення Сенцова

Його утримання під вартою порушує міжнародне право і ґрунтується на правовому процесі, який не відповідає елементарним стандартам правосуддя
Марґот Вальстрем

Захід вимагає від Росії звільнення політв’язня. Голова МЗС Швеції Марґот Вальстрем закликала владу Росії звільнити незаконно, за її словами, засудженого Сенцова.

«Глибоко тривожні повідомлення про погіршення стану здоров’я Олега Сенцова. Його утримання під вартою порушує міжнародне право і ґрунтується на правовому процесі, який не відповідає елементарним стандартам правосуддя. Ми закликаємо Росію звільнити його та інших незаконно утримуваних українських громадян», – пише Вальстрем у твітері.

Справу Сенцова планує обговорити з президентом Росії Володимиром Путіним президент Франції Емманюель Макрон.

«Президент Емманюель Макрон говоритиме з російським президентом Володимиром Путіним у п’ятницю про ув’язненого українського кінорежисера Олега Сенцова, який голодує з травня і перебуває у важкому стані», – повідомляє агентство Reuters із посиланням на джерела в Єлисейському палаці.

«Ситуація з Сенцовим дійсно тяжко вражає», – вважає депутат Європейського парламенту Ребекка Гармс.​

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір занепокоєний погіршенням здоров’я Сенцова і закликає негайно його звільнити.

«Дуже стурбований погіршенням здоров’я кримського письменника/кінорежисера Олега Сенцова, який голодує у російській в’язниці. Я повторюю свій заклик до його звільнення. Тепер це нагально», – написав Дезір у твітері.

Український режисер Олег Сенцов голодує станом на 10 серпня вже 89-й день. Дані про стан його здоров’я не відповідають зображенням на фотографіях, які надали з Росії.

Його вага знизилася до 70 кілограмів, а пульс уповільнився до приблизно 40 ударів на хвилину. За словами адвоката Дмитра Дінзе, у в’язня погано з серцем, але на лікарню він не погоджується.

8 серпня сестра Сенцова Наталія Каплан повідомила, що її брат перебуває в «катастрофічно» поганому стані. За її словами, Сенцов написав їй у листі, що «кінець близький».

Дивіться також: Сенцов написав листа після акцій підтримки. Відео

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG