Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: «Дистрофія, анемія, гіпоксія» – Сенцов розповів про свій стан


Наталія Каплан, сестра Олега Сенцова, під час акції біля посольства Росії в Україні, Київ, 21 серпня 2018 року
Наталія Каплан, сестра Олега Сенцова, під час акції біля посольства Росії в Україні, Київ, 21 серпня 2018 року

Згадуючи «Іловайський котел»

Сьогодні четверті роковини Іловайської трагедії. Біля Стіни пам’яті у Києві відбудуться ініційовані волонтерами і ветеранами бойових дій акції на вшанування загиблих під Іловайськом бійців: серед іншого, на мурах Михайлівського Золотоверхого монастиря буде відкрито чотири нові секції «Стіни пам’яті» з портретами та короткими даними про загиблих військових, гвардійців, добровольців, прикордонників, волонтерів (станом на початок 2018 року). Також ініціатори акцій 29 серпня пропонують на державному рівні встановити дату 29 серпня Днем вшанування пам’яті загиблих оборонців України.

Зниклими безвісти внаслідок боїв під Іловайськом 2014 року на сьогодні залишаються 84 військовослужбовці, 11 перебувають у заручниках у ОРДЛО, повідомили у Генеральному штабі Збройних сил України.

«Дистрофія, анемія, гіпоксія» – новий лист від Сенцова

Продюсерка Анна Паленчук, яка працює над постановкою п’єси Олега Сенцова «Номери», опублікувала уривок з його нового листа. «Я взагалі не вірю, що мене до них випустять (мова йде про наші зйомки), або що взагалі це станеться. Щоб зрозуміти про моє самопочуття, загугли: дистрофія, анемія, гіпоксія», – процитувала вона лист від режисера.

Тим часом колишній президент Польщі Лех Валенса висунув кандидатуру українського режисера Олега Сенцова на Нобелівську премію миру.

Від «давно пора» до «виборча технологія»

Президент України Петро Порошенко заявив, що очікує від МЗС необхідний пакет документів для початку реалізації процесу припинення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією. Про це він сказав на нараді з керівниками закордонних дипломатичних установ України. Щодо такого кроку, то зазначають, що він не буде миттєвим і що потрібно буде інформувати ООН, де зареєстрований так званий «великий» договір. Щодо реакцій, то багато хто з розумінням ставиться до розриву договору з країною-агресором, яка порушила за останні чотири роки суверенітет та територіальну цілісність України – фактично порушивши дух і літеру договору, – але є й голоси, які вважають, що розрив договору може стати частиною виборчої кампанії в Україні. Більше реакцій на ідею розриву «великого» договору з Росією – тут.

Не підійшли Трубі

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба повідомив, що вирішив відмовити конкурсній комісії в призначенні переможців конкурсу на 27 керівних посад до територіальних управлінь відомства. За його словами, один із переможців фігурує в кримінальному провадженні щодо державної зради, інший кандидат з членами його родини фігурують в кількох кримінальних провадженнях щодо легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом, ще один кандидат – «тісно спілкується з представниками сепаратистів», інші два – куми, котрі «разом розпочинали свій робочий шлях, разом просувалися по професійній драбині». Разом з тим, за словами Романа Труби, таке рішення не вплине на плани запустити ДБР у вересні.

Далі невеликий перелік заголовків

СБУ підтвердила вивезення колишнього «міністра культури ДНР» з окупованої території

Відновив роботу КПВВ «Майорське», який не працював від 23 серпня.

Міністерство оборони Росії анонсувало військові навчання «Схід-2018», які мають стати найбільшими з 1981 року, коли відбулися спільні маневри СРСР та країн Варшавського договору.

НБУ вперше із січня встановив офіційний курс національної валюти щодо американської на рівні понад 28 гривень за долар.

Вступили в дію нові, удосконалені правила для виїзду за кордон дитини, яка живе в неповній родині.

Навіщо вчителям молодших класів професійний стандарт?

Із наближенням початку чергового навчального року пропонуємо ще одну публікацію на освітню тему. Новий професійний стандарт для вчителя початкових класів, який затвердило Міністерство освіти і науки, – це інструмент радше для розширення можливостей педагога, ніж для тиску. Про це Радіо Свобода розповів керівник експертної групи Директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Ігор Балуба. За його словами, важливість стандарту в тому, що він чітко прописує обов’язки вчителів. Однак механізми оцінювання їхньої роботи ще розробляються. Як стандарт вплине на освіту вчителів? Та хто контролюватиме втілення стандарту в життя? Відповіді за лінком.

Ліки без доведеної ефективності

І промовиста цифра насамкінець. У 2017 році населення України купило в аптеках на 14 мільярдів гривень ліків, ефективність яких не підтверджена (йдеться насамперед про гомеопатичні, фітотерапевтичні та інші ліки). Як приклад автори відповідного дослідження також наводять препарат, який є витяжкою з телячої крові – минулого року він обійшовся українським хворим у 342 мільйони гривень і посів друге місце в загальному рейтингу продажів ліків, однак визнаних у світі наукових підстав для його застосування немає.

Слідкуйте за своїм здоров’ям і краще не займайтесь самолікуванням!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG