Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: «Росія реалізовує сценарій повільного вбивства Сенцова»


Ілюстрація художника Андрія Єрмоленка на виставці в Києві на підтримку Олега Сенцова
Ілюстрація художника Андрія Єрмоленка на виставці в Києві на підтримку Олега Сенцова

Сенцов має сам попросити про помилування?

В адміністрації президента Росії Володимира Путіна у відповідь на прохання матері ув’язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова помилувати її сина заявили, що режисер сам має просити про помилування в російського президента.

Відповідно, комісія Ямало-Ненецького автономного округу Росії з питань помилування не прийняла дві заяви щодо Сенцова від його матері Людмили та архієпископа Сімферопольського та Кримського УПЦ КП Климента з аналогічним поясненням – бо «клопотання про помилування має бути написано особисто Сенцовим».

Звільнені з російських в’язниць, формально через помилування президентом Росії, українці Надія Савченко, Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров не просили про помилування особисто, наголосили російський адвокат Микола Полозов та віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

«Кремль бреше! Савченко не просила про помилування! Цинізм, але про її помилування просили родичі вбитих на Донбасі російських журналістів, абсолютно сторонні їй люди. І нічого, спрацювало, бо то був кремлівський сценарій. Відсутність особистої супліки не завадила Путіну помилувати Надію. Кремлівські нелюди, циніки, вбивці. Путін знає, що Олег ніколи не напише супліку. Росія реалізовує сценарій повільного вбивства Олега», – пише Геращенко у фейсбуці.

Болтон приїде в Україну

Радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Болтон наступного тижня відвідає Україну, повідомила речниця Білого дому Сара Сандерс. Можливо, візит в Україну збіжиться зі святкуванням Дня Незалежності.

Втім, перед візитом до України Джон Болтон проведе зустріч із «російським представником» у Женеві. Незважаючи на те, що у заяві не вказували імені конкретного російського чиновника, висловлювались припущення, що ним може бути секретар Ради нацбезпеки Путіна Микола Патрушев, який потрапив під американські санкції внаслідок анексії Росією Криму.

Про що ще варто було б знати?

Міністерство освіти і науки України винесло на громадське обговорення проект нової редакції Українського правопису. Із повним текстом проекту нового українського правопису можна ознайомитись на сайті Міносвіти

«Генбанк», єдиний в анексованому Росією Криму банк, який випускав карти систем Visa та MasterCard, повністю перейшов на внутрішню російську платіжну систему «Мир»

А Міністерство соціальної політики оприлюднило перелік речей, які увійдуть до «пакунку малюка», який батьки новонароджених будуть отримувати з 1 вересня. Йдетьcя про набір із двадцяти п’яти необхідних речей для немовлят, вартістю близько 5 тисяч гривень

Свята Софія Київська відкриває свої таємниці

Цього року собор Святої Софії у Києві має «іменини»: тисячу років тому, у 1018 році, цей храм був освячений. Нині собор Святої Софії Київської входить до Списку світової спадщини ЮНЕСКО; українці визнали його одним із семи чудес України, і недарма – на його стінах збереглися мозаїки і фрески ХІ століття, живопис пізніших часів. Але, як стверджують науковці, собор ховає ще чимало таємниць. У ці дні деякі з них розсекретили реставратори й археологи, які працюють у храмі й довкола нього.

«Досить смоктати»

Впродовж останнього року низка західних компаній і навіть міст оголосила, що відмовляться продавати або пропонувати людям одноразові пластикові трубочки. Одними з найбільших компаній, які вирішили відмовитися від пластикових трубочок, стали Starbucks і IKEA. Мережа кав’ярень пообіцяла відмовитися від трубочок по всьому світу до 2020 року, а магазини IKEA у Великій Британії та Ірландії перестануть їх продавати з 1 жовтня 2018 року. Забруднення океанів пластиком – одна з найбільш серйозних екологічних проблем, і трубочки – чимала частина цієї проблеми. Про альтернативу пластиковим трубочкам і про супротивників їхньої заборони читайте за лінком.

Як захистити своє цифрове королівство

Електронна пошта, кілька соціальних мереж, онлайн-банкінг та бізнесові програми – все це утворює наше особисте цифрове королівство. Проте у 21-му столітті існує чимало зловмисників, які можуть захотіти в нього потрапити. Авжеж, всі ми пам’ятаємо про важливість використання якісних антивірусних програм, вигадування складних паролів, що міститимуть букви, цифри й символи, та небезпеку переходу за неперевіреними посиланнями. Але онлайн-загрози стають дедалі більш витонченими, тож необхідність посилити оборону лише зростає. Проте єдиного способу вирішити проблему безпеки немає. Радіо Свобода зібрало кілька найпростіших основ, про які варто пам’ятати, й ділиться ними з вами на завершення цього огляду.

Дбайте про безпеку і в реальному, і в цифровому світі!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG