Доступність посилання

ТОП новини

Програма розширених можливостей НАТО: до якого клубу приєдналася Україна?


Американський військовий інструктор та український вояк під час багатонаціональних військових навчань «Rapid Trident 2019» на Яворівському полігоні в Західній Україні. Вересень 2019 року
Американський військовий інструктор та український вояк під час багатонаціональних військових навчань «Rapid Trident 2019» на Яворівському полігоні в Західній Україні. Вересень 2019 року

12 червня Україна стала учасником Програми розширених можливостей НАТО. Які нові можливості це відкриває для України? Як оцінюють цю подію західні експерти? І до якого клубу – тепер вже з шести країн – приєдналася Україна?

Програма розширених можливостей НАТО була започаткована на саміті Альянсу в Уельсі в 2014 році. І Україна минулої п’ятниці стала шостим учасником Програми. Від старту Програми розширених можливостей в ній були Австралія, Грузія, Фінляндія, Йорданія і Швеція. Це все різні країни і їхні цілі співпраці з НАТО і геополітичні ситуації довкола них часто різні.

Взагалі Програма розширених можливостей – це не стільки спільний формат для всіх учасників, скільки окремий статус для кожного, хто в ній бере участь.

Це, як висловилось одне видання, як костюм, індивідуально пошитий кравцем під розміри, потреби і смак кожного окремо.

Але є й спільні знаменники – учасники Програми розширених можливостей з шістьма членами – це більш ексклюзивний, більш престижний клуб, аніж започаткована в 1994 році Програма НАТО «Партнерство заради миру», в якій бере участь біля 40 країн-партнерів НАТО.

Отже, що отримала Україна, ставши членом Програми розширених можливостей НАТО:

  • Україна зможе брати участь у плануванні операцій НАТО;
  • отримає допуск до всіх навчань НАТО;
  • доступ до передового досвіду та пріоритетної сертифікації сил і засобів;
  • представники України зможуть посідати посади в штаб-квартирі та командних структурах НАТО;
  • Україна матиме поглиблений і швидший обмін розвідданими з країнами членами НАТО;
  • участь в Програмі також передбачає поглиблення співпраці з підтримки безпеки в акваторії Чорного моря;
  • Програма також передбачає спільну протидію кіберзагрозам, міжнародному тероризму і організованій злочинності.

Бруно Лете, старший науковий співробітник Німецького Фонду Маршала в Брюсселі, каже Радіо Свобода, що участь в цій Програмі не означає швидкого наближення до членства в НАТО.

«Це багато не міняє для нинішніх відносин. І це не означає, що НАТО скоро дасть Україні повноцінне членство. Але символізм є справді важливим. Політично – це велика справа», – сказав Лете в коментарі Радіо Свобода.

Бруно Лете
Бруно Лете

На його думку, для Києва це важливо як визнання його зусиль щодо модернізації ЗСУ для досягнення стандартів Альянсу, а для НАТО – це підтвердження залученості до партнерства з Києвом, для Росії ж – показує провал її агресивної політки утримати Україну в її орбіті. «Кремль тут найбільше програв», – додає Лете.

«Програма розширених можливостей надає перспективу індивідуального доступу до програм НАТО – але це правда і для нечленів Програми… Знову ж таки, для мене цінність тут переважно політична», – каже брюссельський аналітик.

І хоча, як ми вже зауважили, членство в Програмі розширених можливостей – це як костюм за індивідуальним пошивом, однак, важливо знати, що якого клубу приєдналася Україна.

ШВЕЦІЯ

  • Населення: 9,7 мільйонів
  • Оборонний бюджет: 5,8 мільярда доларів
  • Чисельність Збройних сил – 22,500 (плюс ще 34 тисячі резервістів)
Шведські вояки на полігоні на острові Ґотланд в Балтійському морі. Лютий 2019 року
Шведські вояки на полігоні на острові Ґотланд в Балтійському морі. Лютий 2019 року

Основним мотивом співпраці Швеції та НАТО є безпека в регіоні Балтійського моря. Швеція підтримує більшу присутність НАТО в державах Балтії. Шведські війська повернулись на острів Ґотланд в Балтійському морі пару років тому.

Швеція бере в участь в миротворчих операціях на Балканах та в Афганістані і окремо – в операції НАТО «Рішуча підтримка» в Афганістані.

Швеція має репутацію одного з корифеїв нейтральності в Європі, адже цій нейтральності вже кілька століть. Періодично в країні виникають дискусії щодо можливого членства в НАТО.

Опитування кажуть, що більшість шведів за збереження нейтрального статусу, хоча в 2015 році – невдовзі після анексії Криму та початку конфлікту на Донбасі – одне з опитувань показало, що 45 відсотків шведів були «за» членство в НАТО, а 35 відсотків – «проти».

В останні роки членство в НАТО підтримують 37- 43 відсотки шведів, а проти 37- 42, решта – не можуть визначитись.

ФІНЛЯНДІЯ

  • Населення: 5,5 мільйонів
  • Оборонний бюджет: 3,5 мільярда доларів
  • Чисельність збройних сил: 34,000
Фінські вояки готуються до навчань НАТО «Trident Juncture» в Лапландії на півночі Фінляндії. Жовтень 2018 році
Фінські вояки готуються до навчань НАТО «Trident Juncture» в Лапландії на півночі Фінляндії. Жовтень 2018 році

Безпека в Балтійському регіоні, а також співпраця в трикутнику США-Швеція-Фінляндія і участь в регіональних безпекових ініціативах НАТО та ЄС є пріоритетними в оборонній стратегії Фінляндії.

Фінляндія бере участь в миротворчих операціях на Балканах та в Афганістані. Також фінські вояки є в місіях в іракському Курдистані та в Лівані.

Одним з наріжних каменів фінської зовнішньої політики є нейтралітет. Але після анексії Криму було зроблено дослідження на замовлення фінського уряду щодо наслідків потенційного членства в НАТО, в якому говорилось зокрема про вразливість фінської безпеки через «нехтування усталеної системи норм» з боку Росії.

Як і Швеція, Фінляндія цілковито відповідає критеріям для членства і якби ці країні захотіли стати членами Альянсу, це б могло відбутися за пришвидшеною процедурою через цілковиту сумісність політичних систем та військових стандартів.

Згідно з опитуваннями, членство в НАТО підтримують від 20 до 30 відсотків фінів, а проти – десь половина населення, решта – не визначились. Серед військовослужбовців, як вказують опитування, 67 відсотків вояків підтримують членство в Альянсі, а фінському генштабі Збройних сил – 80% відсотків.

ГРУЗІЯ

  • Населення: 3,7 мільйона
  • Оборонний бюджет: 327 мільйонів доларів
  • Чисельність війська: 37,000
Грузинські бронетранспортери під час навчань НАТО на військовому полігоні «Вазіані» неподалік Тбілісі. Серпень 2017 року
Грузинські бронетранспортери під час навчань НАТО на військовому полігоні «Вазіані» неподалік Тбілісі. Серпень 2017 року

Грузія єдина з-поміж Швеції, Фінляндії, Австралії та Йорданії, хто офіційно декларує мету приєднання до НАТО. Разом з Україною на Бухарестському саміті НАТО в 2008 році Грузія була близькою до отримання Плану дій щодо членства (ПДЧ), але натомість отримала обіцянку, що одного дня буде членом НАТО.

Грузія бере активну участь в операціях в Афганістані, Малі та Центрально-Африканській республіці. Також Грузія бере участь в операції «Активні зусилля» в Середземному морі.

Грузинська армія має бойовий досвід від моменту здобуття незалежності – були бойові дії в Абхазії та Південній Осетії, а також російсько-грузинська війна 2008 року.

Питання вступу Грузії до НАТО є складним для деяких членів Альянсу через територіальні проблеми, пов’язані з сепаратистськими регіонами Грузії. Багато грузинських експертів та політиків переконані, що якби Грузія мала ПДЧ то, можливо, не було б і війни з Росією 2008 року. Грузія активно намагається виконати всі вимоги для членства і відповідати критеріям НАТО, а в грузинській політичній еліті є цілковитий консенсус щодо членства в Альянсі.

Опитування минулого року показало, що три чверті населення – 74 відсотки – підтримують членство Грузії в НАТО.

АВСТРАЛІЯ

  • Населення: 23 мільйони
  • Оборонний бюджет: 32 мільярди доларів
  • Збройні сили: 59,000 (плюс 21,000 активних резервістів)
Підрозділ австралійських вояків
Підрозділ австралійських вояків

Австралія географічно є найдальше від основного ареалу дії НАТО, але через зростання певної напруги в Південно-Східній Азії геополітична роль Австралії зростає. Основними викликами для себе Австралія вважає кібернетичну безпеку та протидію тероризму.

Серед пріоритетів також – безпека морської навігації на морських шляхах в Південно-Східній Азії. Також зростаюча військова потуга Китаю та його активні дії в Південно-Китайському морі турбують Австралію.

Останніми роками Канберра здійснює велике переоснащення свого флоту та військово-повітряних сил.

Австралійські вояки беруть участь в місії НАТО «Рішуча підтримка» в Афганістані, а також в міжнародній антипіратській місії в Сомалі.

ЙОРДАНІЯ

  • Населення: 9,5 мільйонів
  • Оборонний бюджет: 2,5 мільярди доларів
  • Чисельність армії: 90,000
Йорданські вояки та американські піхотинці під час маневрів «Eager Lion». Травень 2015 року
Йорданські вояки та американські піхотинці під час маневрів «Eager Lion». Травень 2015 року

Йорданія географічно примикає до ареалу НАТО, оскільки розташована на Близькому Сході і в Середземноморському басейні.

Йорданія є Хашимітським королівством і має, в принципі, одну з найстабільніших політичних систем серед арабських країн.

Серед безпекових пріоритетів Амман вважає регіональну безпеку та протидію тероризму, привнесення миру та стабільності в сусідню Сирію (в Йорданії трохи менше півтора мільйона сирійських біженців).

Йорданія також вважає, що в її інтересах було б владнання ізраїльсько-палестинського конфлікту і мир на Близькому Сході.

Йорданські вояки беруть участь в миротворчих операціях на Балканах, в місії НАТО в Афганістані, а також в операції в Лівії.

Як бачимо, Україна приєдналась до клубу, в якому географічно різні країни, і більшість з яких – окрім Грузії – не ставлять наразі питання про членство в НАТО. Але їх об’єднує порівняна стабільність, розуміння важливості співпраці з НАТО і тривала історія такої співпраці і участі в військових місіях. Також об’єднує членів Програми і геополітична важливість для того чи іншого регіону.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG