Доступність посилання

ТОП новини

Пандемія коронавірусу: уроки для людства та України


Селфі під час пандемії коронавірсу на тлі Міланського собору. Італія. Березень 2020 року.
Селфі під час пандемії коронавірсу на тлі Міланського собору. Італія. Березень 2020 року.

Людство уперше переживає пандемію в умовах практично миттєвого поширення інформації. Відео з лікарень і охоплених епідемією міст, дані наукових досліджень, звернення науковців, лікарів та політиків – все швидко стає доступним і впливає на думки та поведінку людей. Аналітики вважають, що в процесі «приручення» коронавірусу, людство має усі шанси засвоїти надважливі для свого виживання уроки. Які ж вони?

Нинішня ситуація безпрецедентна, заявляє Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ).

«Країни повинні працювати разом, вчитися один у одного і всіляко координувати свої зусилля. Для того, щоб перемогти вірус, спільноти, країни і весь наш регіон повинні проявити високий рівень солідарності, а громадяни – зберегти психологічну стійкість. Свій внесок в боротьбу з вірусом повинен внести кожен з нас…», – з такими словами звертається до усіх Європейське бюро ВООЗ.

Ми ніколи не переживали нічого подібного, та мусимо показати, що здатні діяти щиро та розважливо
Ангела Меркель


«Ми ніколи не переживали нічого подібного, та мусимо показати, що здатні діяти щиро та розважливо, тим самим рятуючи життя», – сказала у своєму телезверненні федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель

Пандемія коронавірусу COVID-19, яка за два з половиною місяці практично поширилася на усі континенти і зачепила 80% країн світу – це перевірка людства на здатність протидіяти загальноцивілізаційним загрозам, організовуватися для вирішення нагальних проблем і робити правильні висновки.

Людство – це цілісний організм

Попри кордони, кліматичні, релігійні і культурні відмінності, за останні кілька десятиліть людство почало зростатися в єдине ціле.

Інтернет, розвиток бізнесу, транспорту і туризму невпинно зменшує відстані і забирає перепони між людьми.

Будь хто, якщо він тільки не живе за «залізною завісою» у Північній Кореї, або подібних архаїчних диктатурах, має потенційну можливість потрапити в іншу країну, побачити, як живуть люди на інших материках, зав’язати контатки із представниками інших культур.

Молодь дедалі більше вибирає групи за інтересами або об’єднується навколо проєктів, не залежно від того у якій частині світу хтось живе.

Зістрітися і відпочити
Зістрітися і відпочити

Спілкування онлайн не лише допомагає знайомитися і налагоджувати зв’язки, а й спрощує логістику та здешевлює поїздки. Ніяка точка світу вже не видається недосяжною, а будь-яка подорож – неможливою.

Світ став взаємопроникним. Це дає необмежені можливості і разом із тим посилює ризики. Якщо якась небезпека виникає в одному місці, вона потенційно може загрожувати усім.

Жодна, навіть найрозвинутіша, або найзакритіша країна світу, не може відчувати себе у безпеці, якщо десь точаться війни, хтось потерпає від голоду, або ж спалахують інфекції на зразок коронавірусу.

Закритися у власних кордонах уже не вийде, треба спільними зусиллями розбудовувати колективну систему безпеки і компенсовувати завдану природі шкоду.

Інформація – рятує, дезінформація – убиває

Останнє десятиліття показало, що насправді немає нічого потаємного, що б не стало врешті решт відомим усьому загалу.

Це стосується і виборів у США, і збиття пасажирських бортів над Іраном та окупованою частиною українського Донбасу, і намаганням Китаю спочатку обмежити поширення інформації про спалах інфекційного захворювання в Ухані.

Приховати щось у міцно оповитому інтернетом світі вже не вдається. Тому правду тепер намагаються утопити у морі перекручень, фейків та маніпулятивних тверджень.

Уміння брати інформацію з надійних джерел, порівнювати й критично осмислювати її, відсіювати неправду і дезінформацію – стає основою індивідуальної і колективної безпеки.

Людство здатне швидко реагувати

Як тільки стало зрозуміло, що людство зіткнулося із серйозною загрозою і був виділений геном коронавірусу, провідні лабораторії світу взялися за розробку вакцини. За неповні два місяці Китай, США, Ізраїль і Канада заявили, що вже отримали вакцини проти COVID-19, але тепер треба час на їхнє випробування.

Початок тестування факцини проти коронавірусу на добровольцях. США, 16 березня 2020 року
Початок тестування факцини проти коронавірусу на добровольцях. США, 16 березня 2020 року

Канадська компанія Medicago впоралася за 20 днів. І якщо усі етапи тестування вакцини будуть успішними, то продаж вакцин компанія обіцяє розпочати наприкінці цього літа. Medicago – це саме та компанія, яка першою випустила вакцину проти вірусу грипу H1N1, а у 2015 році її дослідники синтезували антитіла проти лихоманки Ебола.

Глобалізація разом із глобальними ризиками породила і небачені можливості.

Коронавірус в Італії: Круїзний лайнер стане плавучим шпиталем – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Потенційно, немає такої загрози, яку б людство не могло ефективно подолати, об’єднавши зусилля, фахівців і ресурси.

Необхідні нові механізми протидії пандеміям

Аналітики вважають, що ВООЗ, національні системи охорони здоров’я виявилися неготовими ефективно реагувати на таку загрозу як коронавірус.

Ситуація, коли у місця потенційного інфікування ще довгий час приїжджають люди – у сам Китай, історичні центри Італії чи на австрійські гірсько-лижні курорти – а потім тисячами повертаються додому, транспортуючи COVID-19 у країни свого проживання, показує велику проблему у колективній протидії пандемії.

Вочевидь, кажуть фахівці, правильно у цій ситуації діяла Японія у випадку із круїзним лайнером Diamond Princess. Японці забрали на лікування важко хворих, ізолювали усіх інфікованих, здорових помістили під карантин і постійно тестували, а потім усіх здорових ще два тижні потримали в обсервації на суші.

Японські лікарі ідуть на Diamond Princess. Йокагама, Японія
Японські лікарі ідуть на Diamond Princess. Йокагама, Японія

Ця модель разом із досвідом розгортання мобільних шпиталів в Ухані, зазначають фахівці, може лягти в основу цивілізаційного механізму локалізації спалахів небезпечних інфекційних хвороб.

Країна, на території якої стався спалах, мала б сама, незалежно від того громадянами якої країни є люди, відділяти хворих від здорових, поміщати здорових на карантин та обсервацію, і тільки потім відпускати іноземних громадян додому.

Мобільни йшпиталь в Ухані. Китай. Січень 2020 року
Мобільни йшпиталь в Ухані. Китай. Січень 2020 року

Країни, чиї громадяни потрапили у небезпечну зону потенційного зараження за кордоном, мають відшкодувати витрати на лікування чи обсервацію тій країні, яка взяла на себе усі необхідні санітарно-епідеміологічні заходи.

У разі потреби усі країни мають допомогти необхідними засобами і ресурсами тій країні, де стався спалах інфекційного захворювання, а в разі розвитку пандемії продовжувати співпрацю з забезпечення необхідних потреб у кожній з них.

Необхідність розумних карантинних заходів

Невчасно, непродумано, або неефективно запроваджений карантин завдає економічних збитків бізнесу і країні загалом, але при цьому не дає необхідного ефекту зменшення темпів поширення інфекційного захворювання.

Ефективність карантинних обмежень також залежить і від рівня довіри до влади, і від рівня свідомості кожної людини.

Усвідомлення необхідності обмежити власну свободу пересування і спілкування є випробуванням, але любов до своїх близьких, небажання захворіти самому або заразити когось іншого є сильними стимулами.

Навіть демократичні держави застосовують адміністративні важелі впливу до громадян, які порушують правила дотримання карантину, але це має розцінюватися лише як винятковий тимчасовий захід..

Права і свободи людей тимчасово обмежуються перед загрозою поширення епідемії, але вони повинні відновлюватися у повному обсязі, як тільки небезпека буде подолана.

Посилення відповідальності влади та еліт

Пандемія коронавірусу чітко показує, влада яких країн діє продумано і ефективно, а хто імітує активну діяльність, не забезпечивши при цьому населення навіть найнеобхіднішими засобами індивідуального захисту і діагностики.

«Мародерство», спекуляція на засобах захисту і тестування є аморальною.

Час пандемії – це час випробування політичних і національних еліт, це перевірка того, наскільки вони дали можливість розвинутися своєму суспільству і наскільки вони готові «підставити плече» своїй країні.

Необхідне оновлення колективних систем безпеки і охорони здоров’я

Наддержавні органи притидії загрозам, такі як ООН і ВООЗ мають бути реорганізовані у відповідності до тих викликів, які переживає цивілізація.

Для цього необхідна політична воля більшості країн світу, зміна механізмів ухвалення рішень, і розробка чітких алгоритмів дій у разі надзвичайних ситуацій, що складають загрозу світовій системі безпеки.

ВООЗ має стати головним провідником інновацій та форпостом у протидії епідеміям та хворобам, що масово забирають життя людей, а також організацією, яка стимулюватиме поступове просування до рівності можливостей у доступі до базових медичних послуг скрізь у світі.

Що стосується ООН, то масове знищення людей, масовий голод, порушення міждержавних угод, анексія чи окупація чужих територій, ведення гібридної війни на чужій території, ведення інформаційної війни, кібервтручання у виборчі та життєвоважливі системи інших країн, застосування хімічної, бактеріологічної та іншої забороненої зброї повинно отримувати конкретну і жорстку протидію.

Однак, головним напрямком діяльності наддержавних безпекових структур мають бути превентивні заходи, що унеможливлять подбіне.

Анжела Ніколаєнко, аналітик, проєктний менеджер:

  • Ми маємо зрозуміти, що людство стало глобальним, ми всі дуже залежимо один від одного і зворотнього шляху вже немає. Це стосується і охорони здоров'я, і зміни клімату, і колективної безпеки – тобто виживання людства на планеті Земля.
  • Еліти у бідних країнах мають зрозуміти, що вони повинні мати лікарні та кваліфікованих лікарів у своїх власних країнах, бо поїхати за кодон може не бути можливості.
  • Еліти у багатих країнах мають зрозуміти, що будувати системи охорони здоров'я треба і у бідних країнах, бо невідомі віруси будуть приходити саме звідти і саме там розростатися до пандемії.
  • Всі люди на Землі повинні зрозуміти, що цінність людського життя виросла настільки, що кожен з нас мусить піти на карантин та самообмежити себе, для того щоб хтось інший мав шанс вижити та одужати.

Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров’я у 2016-2019 роки:​

  • В час популізму та постправди пандемія COVID-19 показала нам, що світові загрози – не віртуальні, а цілком реальні. Можна маніпулювати інформацією до тих пір, доки не захворіли або вмерли цілком конкретні люди. Він також виявляє, що популістичні уряди не здатні адекватно відповідати на загрозу. Вони діють або занадто пасивно, або занадто істерично – і завжди без чіткого плану. Цей урок дуже знадобиться нам перед іншими світовими викликами: кліматичними змінами та міграцією.
  • «Ліберальна демократія програє в часи пандемії» – це міф. Ви скажете: Італія? Нагадаю, що Італією насправді давно керують популісти. США бореться проти епідемії залишками своїх потужних інститутів, ще не зруйнованих адміністрацією Трампа. Справжні ліберальні демократії – Південна Корея, Німеччина, Швеція показують і ще покажуть зразкове подолання таких великих світових проблем, як пандемія коронавірусу.
  • Пандемія показала, що для світової економіки, яка побудована на довірі та впевненості у майбутньому паніка – набагато більша загроза ніж власне хвороба. Вірус у природі і вірус у наших головах – дуже різні. На сучасну економіку, на жаль, більше впливає другий.

Читайте ще:

Протидія російській агресії не може відійти у «тінь» – міністр Кулеба​

В очікуванні літака із тестами на коронавірус. Як зміниться діагностика COVID-19 в Україні?

Як Китай практично зупинив поширення коронавірусу: від замовчування до тотального контролю​

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG