Доступність посилання

ТОП новини

Премія імені Гонгадзе: хто у короткому списку


Переможця оголосять у день народження загиблого журналіста
Переможця оголосять у день народження загиблого журналіста

Київ – Журі започаткованої цього року журналістської премії імені Георгія Гонгадзе оголосило короткий список номінантів на здобуття цієї відзнаки. До нього увійшли троє медійників – Вахтанг Кіпіані, Сергій Рахманін та Тарас Прокопишин. Як зазначалося раніше, серед критеріїв відбору, окрім професійності, була інноваційність діяльності та внесок у розвиток окремих жанрів чи медіасередовища в цілому. Переможця премії визначать 21 травня.

Трьох людей для короткого списку капітула журі обирала серед 21 претендента. Це – колегіальне рішення, ухвалене після тривалих обговорень, пояснює член журі Євген Глібовицький.

Маємо і тих, хто працює у дуже традиційних формах, і тих, хто працює з новими формами. Я думаю, це відображає те, яким був сам Гія Гонгадзе
Євген Глібовицький

«Маємо і тих, хто працює у дуже традиційних формах, і тих, хто працює з новими формами. Я думаю, це відображає те, яким був сам Гія Гонгадзе, бо він працював так само і з традиційними формами, і був інноватором – одним із перших українських журналістів, що зрозумів силу онлайну, створивши платформу для інтернет-журналістики (видання «Українська правда» – ред.)», – наголошує він.

Як зауважує ще одна представниця капітули, Лариса Денисенко, усі троє претендетів на премію були обрані тому, що вони виходять за межі «просто журналістики».

Що відомо про номінантів

Вахтанг Кіпіані – журналіст та історик, викладач, головний редактор онлайн-видання «Історична правда» та автор однойменної програми на телаканалі Zik, засновник у 2015-му Музею-архіву преси.

Вахтанг Кіпіані
Вахтанг Кіпіані

Лауреат бататьох журналістських премій та нагород, зокрема, «Телетріумф», премії імені Олександра Кривенка «За поступ у журналістиці», а також почесного звання «Заслужений журналіст України».

На переконання Євгена Глібовицького, внесок Кіпіані у популяризацію української історичної журналістики складно переоцінити.

«Він показав приклад, як такі проекти можуть взагалі робитися», – каже Глібовицький.

Сергій Рахманін – журналіст, що спеціалізується на політичній аналітиці, заступник головного редактора «Дзеркала тижня», автор програм на радіо НВ та телеканалі Zik.

Сергій Рахманін
Сергій Рахманін

Отримав низку журналістських премій та відзнак, щонайменше тричі був визнаний «Людиною року». Як і Кіпіані, свого часу був відзначений премією імені Кривенка та «Телетрфумфом», також є лауреатом премії за політичну сатиру «Золота ратиця».

За словами Лариси Денисенко, Рахманін з аналітики, яка є переважно сухою, зробив мистецтво.

«Якщо говорити про матеріали, які пише і писав Сергій увесь цей час, то вони стосуються Конституції, конституційних повноважень різних органів влади, розподілу влад, тобто це такі «нехаризматичні» теми, але він щоразу пише про них унікально», – каже вона.

Тарас Прокопишин – засновник проекту The Ukrainians, у який входить кілька сайтів: інтернет-видання про видатних українців і їхні ініціативи The Ukrainians, онлайн-журнал з інтерв’ю дизайнерів, режисерів, видавців та письменників Creatives, репортажне видання Reporters та The Ukrainians Storytellig Studio.

Тарас Прокопишин
Тарас Прокопишин

​Минулого року потрапив до Top 30 Under 30, рейтингу англомовного видання Kyiv post, що охоплює людей, які зробили щось для України до досягнення ними 30 років. Заявив, що «приймає цю нагороду, але не фізично».

Ця людина зараз шукає і розробляє нові форми, як доносити інформацію для української аудиторії, каже Євген Глібовицький.

«І що дуже важливо, Прокопишин працює з українською тематикою без «зради». Він дивиться на позитивні приклади, і ці приклади – дуже цікаво викладені», – коментує він.

Премію за новаторство в журналістиці імені Георгія Гонгадзе започаткував цього року український ПЕН-клуб. Оцінюють медійників журі з дев’яти осіб, куди входять представники українського ПЕН-клубу, медіаексперти та фахівці з різних сфер, що займаються питаннями свободи слова.

Переможець отримає 3 тисячі американських доларів.

Серед критеріїв оцінювання претендентів – професійність, компетентність, відданість принципам і цінностям незалежної журналістики, суттєвий внесок у розвиток окремого жанру або журналістики загалом, а також створення матеріалів, що призвели до розуміння або вирішення проблем у суспільстві.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG