Доступність посилання

ТОП новини

Ставок під Одесою став центром скандалу


Крижанівський ставок розташований майже в Одесі
Крижанівський ставок розташований майже в Одесі

Замість ставка – будівельний майданчик? Під Одесою мешканці житлового мікрорайону звинувачують орендаря ділянки із ставком, що той засипає водойму поблизу їхніх домівок. Вони також підозрюють, що там готується нове будівництво. Представники орендаря наполягають: ділянка перебуває в законній оренді, проте ніяких будівельних робот вони не ведуть. Тим часом голова селищної ради, яка підняла вартість оренди ділянки, відмовляється брати участь в конфлікті через, як вона каже, відсутність скарг із боку мешканців. Самі мешканці кажуть, що зверталися до селищної ради, і готуються до акцій протесту.

Мікрорайон «Зелений мис» розташований майже в Одесі, на північних околицях міста – поблизу ліс, море і один з найбільших торговельних центрів Одеси. Також поблизу домівок є невеличкий ставок, на берегах якого місцеві мешканці влаштували літній кінотеатр та зону відпочинку, іноді ловили рибу. На протилежному від «Зеленого мису» боці ставка компанія «Інтострой» будуй житловий комплекс «ЛесSky».

В Крижанівці демонтують літній кінотеатр
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

«Десь два тижні тому на березі озера з’явилася будівельна техніка, яка вирівнювала щось, зняли футбольні ворота. І неочікувано 21 липня, в суботу вранці, вже з нашого боку озера з’являється грейдер і «Камаз». Мешканці спитали, чим займаються працівники, і ті відповіли, що ведуть берегозміцнювальні роботи. Вони не сказали, від якої компанії, а лише зателефонували якомусь адвокатові – той назвав себе представником власника і заявив, що вони ведуть роботи для впорядкування», – розповідає Радіо Свобода Олександр Шишигін, мешканець «Зеленого мису» і член ініціативної групи з проблеми ставка.

Роботу техніки мешканці зупинили і попросили показати проект. Вони домовилися із представниками компанії зустрітися 23 липня, в понеділок, о десятій ранку в селищній раді, щоб подивитися на проект. Проте замість цього о сьомій ранку в понеділок будівельна техніка знову почала проводити роботи – грейдер утрамбовував тростину на одному з боків водойма, а вантажівка привозила землю з іншого берега на утрамбовану ділянку.

«Ми заблокували роботу техніки і викликали поліцію, як викликали її раніше в суботу, але вона знову не приїжджала. До зупинки роботи «Камаз» встиг висипати 15 кузовів землі. Представник компанії знову заявив, що проводяться роботи для впорядкування, і повідомив, що вони до цього проводили екологічну експертизу», – продовжує Шишигін. Поліція прибула тоді, коли будівельники поїхали з місця подій, тому в протоколі йдеться про «невстановлених осіб», каже мешканка комплексу. Правоохоронцям, утім, передали номери машин, щоб їх можна було ідентифікувати.

Крім поліції, мешканці також викликали активістів громадських організацій з Одеси – «Небайдужих», «Вуличного фронту» та інших. Активісти залучили до роботи експерта Влада Балінського, щоб той подивився на результати експертиз і дозвільні документи.

В коментарі Радіо Свобода Балінський повідомив: ніяких документів йому так і не продемонстрували. «Мені сказали, що земля в оренді і вже давно. Я попросив дозвільну документацію, спитав про цільове призначення землі. Він заявив, що ведуться поки тільки підготовчі роботи. Я його спитав, а де дозволи хоча б на них, де проектна документація, оцінка впливу на довкілля. Він сказав, що поговорить із власниками, і якщо ті вважатимуть за потрібне, то покажуть», – розповів активіст. За словами Балінського, ця ділянка за своїми характеристиками має входити до Водного фонду, тому він і сумнівається у правильності оформлення документів.

Мешканці наполягають, що вони не проти впорядкування, але спочатку як члени місцевої громади хочуть подивитися, що планують побудувати поблизу ставка.

Ділянку із озером орендує фізична особа, ділянки поблизу – фізична особа-підприємець

Згідно із земельним кадастром, ділянку площею 3,3 гектари, на якій розташований ставок, орендує Валентин Іванович Мазуренко. Він же орендує щонайменш іще дві ділянки поблизу. Якщо призначення першої – «експлуатація та догляд за гідротехнічними, іншими водогосподарськими спорудами і каналами», то ще двох – для громадської забудови. Тобто не житловими будинками, а готелями, офісними центрами та іншими об’єктами загального користування.

Інформація з державного земельного кадастру
Інформація з державного земельного кадастру
Інформація з державного земельного кадастру
Інформація з державного земельного кадастру
Інформація з державного земельного кадастру
Інформація з державного земельного кадастру

Ба більше, як вказують мешканці, якщо дві ділянки поблизу Мазуренко орендує як фізична особа-підприємець, то ділянку із ставком – як фізична особа. Тобто, згідно із буквою закону, підприємницьку діяльність на цій ділянці він здійснювати не може, каже адвокат Юлія Токаєва.

«Якщо особа взяла в оренду земельну ділянку із об’єктом водного господарства і при цьому не є суб’єктом підприємницької діяльність, то, звісно, здійснювати таку діяльність ця особа не може. Закон розрізняє фізичну особу і фізичну особу-підприємця. Якщо в оренду взяла фізична особа, то ФОП навіть тієї ж людини не може укладати договір стосовно цієї ділянки», – заявила юрист у коментарі Радіо Свобода. Крім того, будь-яка діяльність на цій ділянці не має виходити за межі цільового призначення землі, наголошує Токаєва.

У реєстрі прав власності ділянка із ставком має інше цільове призначення – рибогосподарські потреби. Договір на оренду укладено, згідно з реєстром, близько місяця тому.

Реєстр речових прав
Реєстр речових прав

Згадку про ставок можна знайти на офіційному сайті Лиманського району, до якого належить Крижанівка. За інформацією там, ділянка перебуває в оренді не фізичної особи, а підприємця. Також слід зазначити, що, враховуючи розміри ставка, Водний кодекс обмежує будівництво поблизу водойми – не менш ніж за 50 метрів від зрізу води.

Інформація про ставок на сайті районної адміністрації
Інформація про ставок на сайті районної адміністрації

Валентин Мазуренко – одеський бізнесмен, який є, в тому числі, засновником однієї з найбільших одеських типографій «ВМВ», підприємства «Північний ринок» і ще багатьох підприємств. Його брат Володимир з 1998 по 2006 рік був народним депутатом від партій СДПУ(о) і «Трудова Україна».

Ніхто не буде засипати озеро, але ми там нічого не робимо – адвокат орендаря

Якоюсь технічною помилкою, некоректною реєстрацією називає оформлення ділянки на фізичну особу, а не на особу-підприємця адвокат Ілля Халдай. Він представляє інтереси орендаря ділянки Валентина Мазуренка, який орендує ділянку з 2001 року. Ставок орендар планує зберегти і навіть на початку 2000-х років оплачував розробку документації на цей ставок і завдяки цьому зберіг його.

Ілля Халдай
Ілля Халдай

«Сьогодні є низка проектів, пов’язаних із цією ділянкою, які будуть реалізовані згідно із законом, щоб не було ніяких подвійних трактувань. Берегоукріплювальні роботи після відповідної експертизи в будь-якому разі будуть проводити, бо берег цієї водойми доволі рваний і не передбачає повноцінного використання, в тому числі для рекреації. Буде вирівнюватися і зміцнюватися берегова лінія. Несумлінні будівельники Суворовського району зливали в озеро залишки бетону, скидали будівельне сміття», – розповів Халдай.

Адвокат не був на території конфлікту – лише в телефонному режимі спілкувався із кількома активістами, частина з яких, каже він, йому погрожувала, хтось відмовлявся від зустрічі. За словами юриста, в суботу він пропонував активістам зустрітися в понеділок, але ані про час, ані про місце він не домовлявся. В суботу про конфлікт поблизу озера йому повідомили охоронці.

«Кожного разу, коли там виникає скупчення людей, нам про це повідомляють охоронці того ж «Зеленого мису», в яких там є будка. І приїжджають представники нашої охоронної структури для того, щоб розібратися, що відбувається. Нам в суботу повідомили, що там якісь мітинг, мені дали поговорити із активістами. Я запропонував їм зустрітися в понеділок, мені почали погрожувати, посилатися на посадових осіб», – розповідає Халдай.

Поліція з’ясувала усі обставини справи, каже радник Головного управління національної поліції в Одеській області Руслан Форостяк. За його словами, правоохоронці виступають заручниками в цій ситуації і не можуть якось впливати на перебіг будівельних робіт.

Руслан Форостяк
Руслан Форостяк

«Є ось таке бачення ситуації: ця ділянка перебуває в довгостроковій оренді, всі необхідні дозволи на реконструкцію селищна рада надала. Якщо місцева громада обурюється, то їм потрібно йти не на екскаватори, а до сільради. Нехай рада пише припис про заборону, якщо так, і тоді поліція буде виконувати вказівку органів місцевого самоврядування. Зараз, навпаки, нам пишуть заяви на активістів, які перешкоджають їхній законній діяльності», – каже радник.

Будівельні роботи проводить «Інтострой» або якась із компаній, що дотична до холдингу, кажуть у поліції, але вони лише підрядники, яких винайняв орендар. Як повідомляло місцеве видання «Думская.нет», представники «Інтострой» спростовували свою участь у проекті.

У селищній раді не бачать проблеми, але договір не покажуть до середини серпня

У селищній раді Радіо Свобода заявили, що не готові продемонструвати договір оренди із Мазуренком – відповідальний працівник повернеться з відпустки в середині серпня, а без неї цей документ не знайти, заявила голова сільради Крижанівки Наталя Крупиця. У відпустку працівник пішла в понеділок, 21 липня, майже одразу після початку робіт.

«Нема про що говорити – земля давно перебуває в оренді, напевно, у забудовника є певні плани. Я не знаю, що він там робив насправді, але я не думаю, що він засипає там озеро. Кілька років тому він завозив у цю водойму малька і пускав людей рибалити за гроші. Навіщо йому засипати озеро?» – заявила Крупиця.

Кілька років тому сільрада різко підняла плату за оренду землі і зменшила термін – перший орендар отримував ділянку в оренду на 49 років, а теперішній – на 25. Слід зазначити, що, згідно із офіційним сайтом Лиманського району, старий договір оренди укладали із підприємцем, а не з фізичною особою.

Люди, напевно, думали, що це громадська територія, але це не так, каже голова сільради. Вона наголошує, що до неї ніхто з мешканців із заявою не звертався, а якщо звернуться, тоді вона буде реагувати.

«Я їх взагалі не бачила, ніхто не приходив у селищну раду. Якщо таке відбувається, то пишуть заяву; вони навіть не приходили. Якщо напишуть, будемо реагувати в рамках своїх повноважень», – заявила Крупиця.

Це спростовують самі мешканці, які кажуть, що приходили до Крупиці. І сама голова сільради у «Фейсбуці» спілкується із місцевими мешканцями, тобто про цю проблему вона знає.

Будівельні роботи продовжилися, і 26 липня, зокрема, розібрали літній кінотеатр, після чого прохід до ставка взагалі закрили. Адвокат орендаря стверджує, що кінотеатр розбирали не за завданням його клієнта і до нього ця техніка не має ніякого стосунку – вона йому не належить і він її не замовляв. Не ставили вони і паркан, стверджує юрист.

Закриті ворота поблизу Крижанівського ставка
Закриті ворота поблизу Крижанівського ставка

«Кінотеатр був встановлений за нашою згодою, бо там не проводилося ніяких дій. Його поставили або власники, або керівна компанія комплексу «Зелений мис». Це було їхнє прохання, і, оскільки планів у нас тоді не було, ми не відмовили. Але сьогодні Крижанівська сільська рада в десятки разів підняла орендну плату за ділянку, орендар сплачує доволі серйозну суму. Це говорить про те, що ділянки будуть використовуватися за призначенням», – каже Халдай. Ніяких робіт там зараз не проводиться, стверджує адвокат, техніка на фотографіях не належить орендареві.

Ділянкам будуть змінювати цільове призначення – адвокат орендаря

Згідно із генеральним планом, за який проголосувала Крижанівська селищна рада, ці ділянки призначені під житлову і громадську забудову, стверджує юрист, проте одразу наголошує: ні про яку засипку озера не йдеться. В кадастрових документах містяться старі цільові призначення, які будуть корегуватися згідно із генеральним планом.

«Нічого, крім того, що встановлено генеральним планом, там не буде. На сьогодні по ділянці, де розташований ставок, було кілька рішень. В тому числі там буде змінюватися цільове призначення. В договорі написано ще старе цільове призначення «для рибогосподарських потреб», яке буде змінюватися згідно із генеральним планом», – каже Халдай.

Мешканці «Зеленого мису» обіцяють перекривати дорогу і пікетувати обласну державну адміністрацію – вони демонструють фотографії підтоплення ділянок поблизу і побоюються, що будівельна техніка пошкодить силові кабелі електропідстанції «Північна». Саме на березі цього озера мали розбити парк імені добровольця з Одеси Аміни Окуєвої, яка була дружиною чеченського бійця Адама Осмаєва. Жінку застрелили минулої осені під Києвом, Адам був серйозно поранений. Навесні Крижанівська селищна рада проголосувала за створення цього парку, але вже після голосування виявилося, що ділянка перебуває в оренді. Зараз активісти разом із матір’ю Окуєвої обіцяють знайти шляхи вирішення цієї проблеми.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG