Доступність посилання

ТОП новини

«Антимайдан у дії»? Як реагують на обшуки ДБР у Тетяни Чорновол


«Приїхав до мене спецназ ДБР по справі Майдану», – написала зранку 10 квітня у фейсбуці народна депутатка 8-го скликання Тетяна Чорновол
«Приїхав до мене спецназ ДБР по справі Майдану», – написала зранку 10 квітня у фейсбуці народна депутатка 8-го скликання Тетяна Чорновол

Зранку 10 квітня народна депутатка VIII скликання Тетяна Чорновол заявила, що в її будинку відбувається обшук за участі співробітників Державного бюро розслідувань. Це викликало обурення у частини користувачів соціальних мереж, а дехто навіть назвав ці події «помстою атимайданівських сил». Пропонуємо – огляд соцмереж та обѓрунтування обшуку від ДБР.

«Приїхав до мене спецназ ДБР по справі Майдану», – написала зранку 10 квітня у фейсбуці народна депутатка 8го скликання від фракції «Народний фронт» Тетяна Чорновол й розмістила фото.​

Народний депутат від партії «Європейська солідарність» Микола Княжицький висловив своє обурення стосовно методів, якими послуговувались у ДБР: «Вони тоді її не добили – хочуть зараз. Звичайно, це потрібно робити о 6-й ранку».

Княжицький згодом навіть приїхав до Чорновол, аби підтримати її.

«Це намагання переписати історію України, спаплюжити та принизити Революцію Гідності, перемогу і здобутки якої визнав увесь цивілізований світ», – пише колишній секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов.

Свою підтримку висловив й народний депутат «Європейської солідарності» та 5-й президент України Петро Порошенко.

Народний депутат восьмого скликання від партії «ДемАльянс» Мустафа Найєм, а зараз заступник гендиректора «Укроборонпрому», висловив підтримку Тетяні Чорновол навіть попри різні погляди: «У мене з Тетяною багато багато розбіжностей у поглядах і багато запитань до її політичних соратників. Але, друзі-слідчі, може вам тести якісь підвезти від тупості?».

Журналістка та блогерка Олена Білозерська пише, що очікувала на такі події: «Після завершення збройного конфлікту треба перегортати сторінку. І стосовно беркутів, і стосовно умовної Чорновол. Ми не зробили цього після перемоги Майдану і не маємо тепер дивуватись, що нова влада взялася за майданівців».

«Хто наступний? Всі майданівці?» – ставить питання народна депутатка від «Європейської солідарності» Софія Федина.

Український громадський діяч Андрій Смолій написав: «Це відкриває страшний ящик Пандори, коли абсолютно всі люди, які були на Майдані у 2013-2014 роках можуть стати обвинуваченими».

Народна депутатка восьмого скликання від партії «Народний фронт» Вікторія Сюмар назвала події навколо Тетяни Чорновол «карантином совісті».

Колишній віцепрем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко говорить про те, що йому ця історія дещо нагадує.

Також відреагували й політики, які послідовно засуджують Революцію Гідності. Зокрема, міністр юстиції при президенті Януковичу, а нині телеведуча Олена Лукаш пише, що обшуки ДБР виглядають смішно.

Вона не висловлює підтримку Тетяні Чорновол, але й не підтримує дії ДБР, назвавши їхню роботу симуляцією та імітацією: «Що ви планували знайти в домі Чорновол через 6 років після злочину?»

Сама ж Тетяна Чорновол згодом оприлюднила фото ухвали, за якою обшук в її будинку відбувається у зв’язку зі справою про смерть Володимира Захарова 18 лютого 2014 року.

За даними видання «Цензор», 66-річний Захаров загинув під час пожежі в офісі «Партії регіонів», задихнувшись чадним газом. Відповідно до тексту оприлюдненої ухвали, саме ймовірна причетність Чорновол до пожежі стала причиною обшуку.

Що кажуть у ДБР?

Згодом відреагували й у Національному бюро розслідувань. На своїй сторінці у фейсбуці вони опублікували відео, на якому «заблюрили» обличчя Тетяни Чорновіл й пояснили мотиви своїх дій: «За попередньою інформацією, 18 лютого 2014 року підозрювана керувала діями групи осіб та безпосередньо брала участь у підпалі будівлі у центрі Києва на вулиці Липська, в якій знаходився офіс однієї з політичних партій. Унаслідок пожежі загинув працівник 1948 року народження, який знаходився у приміщені партійного офісу».

Згідно з повідомленням, в ході обшуку в Чорновол знайшли «предмети з ознаками холодної та вогнепальної зброї, набої».

25 лютого ДБР повідомило Чорновол про підозру через перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, яке вона нібито вчинила восени 2019 року.

Читайте і дивіться ще:

У мережі з’явилася посекундна реконструкція розгону євромайданівців 18 лютого 2014 року

Хто стріляв у силовиків на Майдані: що відомо сьогодні​

Розстріл Небесної сотні: що ми знаємо про 20 лютого​

  • Зображення 16x9

    Анастасія Саковська

    Народилася у 1994 році в Києві. У 2015 році закінчила Національний університет «Києво-Могилянська академія» за спеціальністю філософія та релігієзнавство. На Радіо Свобода – із 2015 року. Працюю з соціальними медіа, пишу про кіно

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG