Доступність посилання

ТОП новини

«Ніхто не може забрати наше право на визначення» – Ніна Матвієнко виступила із концертом у Празі


Ніна Матвієнко під час свого концерту у Чехії, Прага 26 жовтня 2019
Ніна Матвієнко під час свого концерту у Чехії, Прага 26 жовтня 2019

72 річна легенда української народної пісні з унікальним голосом Ніна Матвієнко завітала із концертом до Праги. У Чехії співачка не вперше – за радянських часів мала нагоду гастролювати державами центральної Європи. В програмі, яку привезла із собою Ніна Матвієнко, багато монологів, що торкаються української історії, віри, побуту, звичаїв та традицій, а також сучасних проблем України. Журналісти Радіо Свобода зустрілися із співачкою напередодні концерту.

Про любов до Чехії, Майдан та чому не відвідує Донбас | Ніна Матвієнко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00
Коли є традиції – є нація, є народ, є держава, яка не поступиться ніколи, ні перед якими Євросоюзами, Америками і Росіями.
Ніна Матвієнко

– Ви не вперше у Чехії, розкажіть про свої враження.

Мені дуже подобається Чехія і політичні амбіції чехів. Вони дуже мені близькі. Я б хотіла, щоб ми сьогодні були схожі на чехів. Те, що мені притаманне, те, за що я переживаю – тут за це відповідає держава на благо свого народу, на благо віри і традицій. А коли є традиції – є нація, є народ, є держава, яка не поступиться ніколи, ні перед якими Євросоюзами, Америками і Росіями.

– Ви критично ставитеся до Майдану та війни на Донбасі, чому?

–Те, що зараз відбувається у нашій державі – це реанімація нашого тіла ума і духу, державності, нашої свідомості. Водночас, іде абсолютно свідоме нищення нашої нації і світ все це знає і ніхто не заступається. Слов’яни-європейці наші теж мовчать, вони заціпеніли від того, що коїться. Ми і самі потрохи, нарешті, доходимо до цього.

У перерві між піснями Ніна Матвієнко розповідала глядачам про те, як вона ставиться до сучасності та історії
У перерві між піснями Ніна Матвієнко розповідала глядачам про те, як вона ставиться до сучасності та історії

– Чому ви жодного разу не були із виступами на Донбасі?0

–Згадайте, хто в нас відвідував Донбас? Ніхто не був на точках болю і війни. Моя доця (Тоня Матвієнко – ред.) була і Арсен (Арсен Мірзоян, чоловік Тоні Матвієнко – ред.). А я в цей час з дочкою їхньою була. В нас не можна, щоб ми всі разом їхали.

І що я їм буду співати? Те сумне, що вони переживають?! В мене немає веселих пісень. Мені соромно буде співати там: «Що це в лісі стільки слуху, що посватав комар муху…». Я навіть не знаю до кінця чому не їду туди. Я не можу цим хлопцям в очі дивитися, тому що вони захищали тоді чиїсь інтереси. І знаєте, багато отримували звання за подвиг. Ті, хто їздили туди співати для хлопців. Їздила і моя дочка Тоня із своїм чоловіком, вони ночували у самому підвалі війни. Над ними вночі летіли всі ці снаряди.

Мій зять, Арсен, посивів. І їм нічого не дали, тому що у їхньої мами є своя позиція і погляд на все це. Я з багатьма майданівцями і атошниками зустрічалася у потягах – у Кривому розі на вокзалі зустріла хлопців з АТО, які мене на руках заносили в машину. Я кажу хлопці, так я ж до вас не їжджу, не співаю вам, а вони – так за те ви за нас заступаєтеся.

Нехай їздять ті, кому ці звання потрібні а я за хлопців буду заступатися молитвою.

Я думаю, що фільм «Слуга народу» зіграв велику роль і це вже була підготовка до нашого сьогодення, і діти повірили в цю казку
Ніна Матвієнко

– Нова влада на чолі із президентом Володимиром Зеленським прийшла до влади із лозунгами миру. Як ви ставитеся до всіх цих намагань?

Я гадаю, що намагання – це одне, а правда яка є, яку треба робити – це зовсім інше. Як же він відступиться від попередньої влади? Це гра з народом. Ці речі, які відбувалися на сцені – не можуть продовжуватися в реальному житті. Ми поки в очікуванні всі. Але в страшному остраху, що нас знову обдурили. А воно і так є, що обдурили. Я думаю, що фільм «Слуга народу» зіграв велику роль і це вже була підготовка до нашого сьогодення, і діти повірили в цю казку.

Ви, вочевидь, бачили виступ «95 кварталу» за участі національного «Хору імені Верьовки» та їхнього виконання пісні «Горіла хата, палала…» Соціальні мережі та й суспільство в цілому сколихнув цей виступ. Як ви до цього ставитеся, та якби вам запропонували взяти в такому виступі участь, ви б погодилися?

– Ну може і таке бути. «Квартал» зробив свій номер таким чином. «Хор імені Верьовки» ніякого відношення до того всього не має. Є народна пісня, в яку вставили слова – просто так збіглося, що ця пісня підійшла саме в цей час. Я бачила, що і люди у залі сміялися, реагували на слова. В нас сміх крізь сльози йде. Наш народ любить помсту – хай сусіда хата згорить, хоч так відомстимо. Мені чомусь навіть шкода стало Гонтареву.

Ніна Матвієнко коментує номер «Кварталу 95» та «Хору імені Верьовки»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

–​ Ваш особистий топ-3 серед українських виконавців сьогодні?

– Багато наших дівчат, хто мені подобається. Хоч до них і ставлення у нашому суспільстві негативне. Але мені подобається Тіна Кароль – вона одна із перших малих діточок, яких я прослуховувала і благословляла на майбутнє. Яка своїми босими ніжками чесно заробляла на своє майбутнє і вона дійсно геніальна дівчина та чудова співачка.

Я дуже сподівалася на Таю Повалій. Вона джаз співала унікально, має колосальний діапазон. Але якось так сталося, що дівчата, вони не є політиками, вони ніколи і не були. Вони ніколи так сильно про українське не думали, вони були просто співачками. Але це прикро трошки, коли є такий час важкий для України – залишитися за межею. Пам’ятаю, Тая і проти війни співала пісню у Росії.

Для мене – можливо він не є такий популярний, але це є Діма Андрієць. Я за голос! Більш такий сучасний і наш гурт «Воплі Відоплясова». Потім я з Вакарчуком співала, «ТНМК». Знаєте, я не порівнюю хто кращий. Але ці хлопці – вони якраз в часі. З ними я жива, з ними я навчилася бути молодою.

  • Зображення 16x9

    Сергій Стеценко

    Приєднався до Української редакції Радіо Свобода в Празі у березні 2018 року. Телевізійний журналіст, документаліст та сценарист. До команди Радіо Свобода працював кореспондентом та автором спецпроєктів на телеканалі СТБ. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка. В професії – з 2007 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG