Доступність посилання

ТОП новини

США наполягають на змінах до закону про антикорупційний суд – Держдепартамент


Сполучені Штати вважають вкрай важливим ухвалення змін до закону про антикорупційний суд і закликають українських урядовців якнайскоріше ухвалити такі зміни. Про це, як передає кореспондент Радіо Свобода, у Вашингтоні 26 червня заявив виконувач обов’язків заступника помічника держсекретаря США Джордан Ендрюс, який очолює офіс у справах Східної Європи Держдепартаменту та є відповідальним за Україну.

«Лише внесення змін до цього закону, згідно із якими суд зможе розглядати всі справи, які входять до його юрисдикції (включно із апеляціями в наявних справах щодо корупції), допоможе подолати корупційні загрози, які існують (в Україні – ред.)», – пояснив Ендрюс позицію зовнішньополітичного відомства США.

При цьому, за словами високопосадовця, офіційний Вашингтон не хоче бути стороною переговорів щодо цього і наполегливо вказує на необхідність прямих переговорів між українським урядом та керівництвом Міжнародного валютного фонду.

«Оскільки антикорупційний суд – один із найважливіших пунктів переговорів (України – ред.) із Міжнародним валютним фондом та є умовою для отримання нового траншу в розмірі 1,9 мільярда доларів, ці переговори… мають бути безпосередньо між Україною та МВФ. Ми вкотре наполегливо заявляємо: це переговори із фондом, не зі Сполученими Штатами. Це те, про що Україна та МФВ домовились – тож якщо фонд буде задоволений, ми теж будемо задоволені», – наголосив дипломат.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, які наслідки матиме ситуація, якщо Верховна Рада відмовиться ухвалювати такі зміни до закону, Ендрюс зауважив, що саме по зусиллях у боротьбі із корупцією в Сполучених Штатах судять, наскільки Україна просувається на шляху реформ.

«Україна серйозно просунулася, але так і не досягла критичної точки, після якої всі проведені реформи почнуть працювати разом… Без суду, куди б (усі антикорупційні структури) могли спрямувати справи, всі результати справ щодо боротьби із корупцією проти підуть до старих судів, які, відверто кажучи, самі лишаються корумпованими. Тому ми і кажемо: Україна пройшла частину шляху, але повинна закінчити справу повністю», – пояснив Ендрюс.

Джордан Ендрюс також наголосив, що частиною необхідних реформ є позбавлення від впливу олігархів, і сказав, що саме в цьому є одна із причин затримки із реформами.

«Ми маємо допомогти Україні розірвати ланцюг між інтересами олігархів та владою і політичною системою. І складні реформи настільки складно проводити саме через цей конфлікт інтересів, і ми маємо допомогти українському уряду ухвалювати рішення, які є в інтересах усіх українців, не тільки кількох багатих та впливових осіб», – наголосив Ендрюс.

Президент України Петро Порошенко 26 червня підписав ухвалений Верховною Радою закон про запуск роботи антикорупційного суду в Україні.

Верховна Рада схвалила президентський законопроект про запуск Вищого антикорупційного суду України 21 червня.

Згідно зі схваленим законом, місце розташування, територіальна юрисдикція і статус Вищого антикорупційного суду визначаються законом «Про Вищий антикорупційний суд».

Закон «Про Вищий антикорупційний суд», ініційований президентом України Петром Порошенком, Верховна Рада схвалила 7 червня, він набрав чинності 14 червня.

Читайте також: «Пастка» для антикорупційного суду

Ухвалення закону про антикорупційний суд домагалися від України її західні партнери, воно було однією з умов продовження співпраці Києва з Міжнародним валютним фондом.

Створення спеціалізованого антикорупційного суду передбачив закон про судоустрій і статус суддів, ухвалений 2016 року. Проте дотепер не був схвалений спеціальний закон щодо такого суду.

XS
SM
MD
LG