Доступність посилання

ТОП новини

Парубій підписав закон про Вищий антикорупційний суд


Спікер Андрій Парубій і президент Петро Порошенко тиснуть руки в парламенті України після голосування за створення антикорупційного суду, Київ, 7 червня 2018 року
Спікер Андрій Парубій і президент Петро Порошенко тиснуть руки в парламенті України після голосування за створення антикорупційного суду, Київ, 7 червня 2018 року

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав закон про Вищий антикорупційний суд, ухвалений парламентом 7 червня.

Як повідомляє прес-служба парламенту, спікер підписав документ під час спільного брифінгу голів парламентів України, Грузії й Молдови в рамках Міжпарламентської конференції «Грузія, Молдова та Україна: посилення міжпарламентського компоненту регіонального і безпекового співробітництва та розвиток взаємодії з ЄС та НАТО».

«Я хочу скористатися нагодою, щоб урочисто при вас підписати цей закон», – сказав Парубій 9 червня в Києві.

Тепер документ має підписати президент України.

Верховна Рада України ухвалила в цілому закон про Вищий антикорупційний суд 7 червня. Рішення підтримали 315 народних депутатів за необхідних 226. Перед цим депутати кілька днів розглядали поправки до документа, яких було майже дві тисячі.

Момент голосування за закон про антикорупційний суд в Раді – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

7 червня перед голосуванням у парламенті виступив президент України Петро Порошенко, який є автором законопроекту. Він заявив, що мета ухвалення документа – «гарантувати ефективну, прозору боротьбу з корупцією і створити незалежний антикорупційний суд».

1 березня Верховна Рада України проголосувала за президентський законопроект № 7440 про антикорупційний суд у першому читанні.

У Міжнародному валютному фонді наголошували на важливості схвалення законопроекту. Представник МВФ вказав, що остаточна версія цього закону має повністю відповідати зобов’язанням України в рамках програми співпраці, а також рекомендаціям Венеціанської комісії.

14 травня громадські активісти заявили про «штучне затягування» розгляду законопроекту про антикорупційний суд.

Створення Антикорупційного суду передбачає закон про судоустрій і статус суддів, ухвалений 2016 року. Проте досі не схвалений спеціальний закон щодо такого суду.

XS
SM
MD
LG