Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі активіст вийшов на пікет за права темношкірих в Україні


За словами Костянтина Андреєва, вийти на акцію його спонукали особисті причини, зокрема правозахисна діяльність
За словами Костянтина Андреєва, вийти на акцію його спонукали особисті причини, зокрема правозахисна діяльність

Активіст Костянтин Андреєв 3 червня у центрі Запоріжжя вийшов на одиночний пікет проти дискримінації темношкірих в Україні. В руках активіст тримав плакат з написом «Black lives matter (життя темношкірих важливі – ред.) в Україні також».

За словами Костянтина Андреєва, вийти на акцію його спонукали особисті причини, зокрема правозахисна діяльність.

Активіст також зазначає, що з дискримінацією за кольором шкіри у Запоріжжі стикаються його знайомі і друзі, що навчаються у місцевих університетах.

«Це не проявляється в криміналі, але це проявляється у побутовому расизмі – в образах, цькуванні, погрозах. Багато друзів навіть бояться написати заяву в поліцію тому, що вони перебувають не в своїй країні, не хочуть звертатися до правоохоронних структур. Ті випадки, що були свідчать, про те, що навіть у відділку поліції є момент расизму до них», – розповів Радіо Свобода Костянтин Андреєв, що є представником благодійного фонду «Гендер Зед», який, зокрема, опікується захистом права представників ЛГБТ-спільноти.

«Ми бачимо навіть на законодавчому рівні заяви минулорічні, зокрема журналіста видання «Голос України», який назвав тоді ще кандидата у депутати Жана Беленюка недостойним бути депутатом через його колір шкіри. Тобто він оцінив його не за професійним якостями, а саме за кольором шкіри. Ми бачимо, що ця проблема є…Ми маємо щось робити – я вийшов», – додав Андреєв.

За словами активіста, під час пікету до нього підходили люди «і казали, що нібито не на часі, у нас є багато інших проблем».

«Але так само можна говорити: навіщо захищати темношкірих, у нас же, наприклад, воїни АТО, а навіщо захищати воїнів АТО – у нас є матері-одиначки. І цей список можна продовжувати безкінечно, тому дуже важливо захищати права усіх за нашою можливістю», – додав активіст.

Пікет тривав близько двох годин. За словами Костянтина Андреєва, в разі проведення в Запоріжжі акцій проти дискримінації темношкірих в Україні він готовий долучитися до них.

У Сполучених Штатах тривають протести проти жорстоких дій поліції, що розпочалися після загибелі афроамериканця Джорджа Флойда. Він помер після того, як поліцейський став йому коліном на горло під час затримання у Міннеаполісі, штат Міннесота.

Протести у США: влада залучила військових (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

XS
SM
MD
LG