Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Джорджії: демократ Ворнок перемагає і стає першим темношкірим сенатором в історії штату


Баптистський священник Ворнок, який проповідує у відомій церкві для афроамериканців, здобув перемогу над сенаторкою з Республіканської партії
Баптистський священник Ворнок, який проповідує у відомій церкві для афроамериканців, здобув перемогу над сенаторкою з Республіканської партії

Демократ Рафаель Ворнок, за прогнозами ЗМІ, переміг на виборах до Сенату США в Джорджії. Він стане першим темношкірим сенатором в історії штату.

CNN та Associated Press повідомляють за ще не повними результатами підрахунку, що баптистський священник Ворнок, який проповідує у відомій церкві для афроамериканців, здобуває перемогу над сенаторкою з Республіканської партії Келлі Леффлер. Різниця між кандидатами становить менш ніж один відсотковий пункт, але вище від 0,5 відсотка. Це унеможливлює перерахунок голосів.

За друге місце в Сенаті від штату борються представник Демократичної партії, режисер-документаліст Джон Оссофф та республіканець Девід Пердью. Різниця в голосах наразі не дозволяє оголосити переможця.

Посадовці попереджали, що результати можуть залишатися невідомими впродовж кількох днів, оскільки округи мають підрахувати значну кількість голосів, які надійшли поштою.

Якщо демократи переможуть на виборах у Джорджії та заберуть обидва мандати, Сенат матиме по 50 представників від Демократичної та Республіканської партій. У випадку рівної кількості голосів вирішальне слово матиме обрана віцепрезидентка США, демократка Камала Гарріс.

На виборах у США є звичною практикою, коли поважані засоби інформації, які мають перевірені часом методики прогнозування результатів кандидатів за ще не повними даними, в якийсь момент проголошують переможця. Такі проголошення, так звані «проєкції», сприймаються серйозно і часто є підставою для привітань тих, кому прогнозована перемога, і визнання поразки тим, хто, за прогнозами, програє.

XS
SM
MD
LG