Доступність посилання

ТОП новини

Для деокупації Криму Україна прагне статусу спостерігача в Тюркському союзі – Джапарова


Еміне Джапарова, перша заступниця міністра закордонних справ України
Еміне Джапарова, перша заступниця міністра закордонних справ України

Україна прагне використати платформу Тюркського союзу як ще один майданчик для боротьби за деокупацію Криму. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

«Ми зараз хочемо отримати статус спостерігача у Тюркському союзі. Це міжнародна організація, до якої входять країни тюркомовні... Ми вважаємо, що це теж може бути майданчиком, де ми можемо піднімати тему Криму і кримських татар та тих наслідків, з якими стикається народ сьогодні, після окупації», – розповіла Джапарова.

Також у планах української влади – безпекова конференція з питань Криму, організація в Києві щорічного кримського саміту тощо.

«Станом на зараз на всіх зустрічах з послами я потроху проговорюю ці наші ідеї. Ці напрацювання вже були передані офіційно президенту України. Ми тепер чекаємо можливості запуску цієї платформи. Передбачатиметься широке коло консультацій, запрошення партнерів і заходи для того, щоб цю платформу оформити в певні ініціативи», – додала перша заступниця міністра закордонних справ.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Росією українського Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Повністю інтерв‘ю першої заступниці міністра закордонних справ України Еміне Джапарової читайте на сайті Радіо Свобода 22 серпня після 18:00.

XS
SM
MD
LG