Доступність посилання

ТОП новини

Українські моряки не відповідали на запитання суддів, посилаючись на конвенцію про військовополонених – адвокат


Полонені українські військові на суді в Москві, Росія, 15 січня 2019 року
Полонені українські військові на суді в Москві, Росія, 15 січня 2019 року

Захоплені російськими силовиками українські військовослужбовці на засіданнях Лефортовського районного суду столиці Росії Москви, де розглядали продовження їхнього арешту, не відповідали на запитання суддів, посилаючись на Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими. Про це повідомив один із адвокатів у справі українських моряків Ілля Новіков.

«17-та стаття Женевської конвенції передбачає, що військовополонений має право не повідомляти про себе нічого, крім імені, звання, дати народження й особистого номера», – цитує адвокат відповідь командира «Бердянська» Романа Мокряка.

За словами Новікова, таким висловлюванням українські військові «наочно заявили позицію захисту» про те, що всі вони є військовополоненими.

Суд у Москві 15 січня продовжив термін утримання під вартою 20 з 24 українських військових. 17 з них будуть перебувати під арештом до 24 квітня, Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока залишаються в СІЗО до 26 квітня.

Читайте також: У суді Москви аплодували пораненим українським військовим​

Засідання щодо продовження запобіжного заходу для ще чотирьох українських військових заплановане на 16 січня.

Раніше всі 24 військових заявили слідству, що є військовополоненими.

Українських моряків зустріли аплодисментами на суді в Москві – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Російські силовики захопили 24 українських моряків і три кораблі поблизу Керченської протоки 25 листопада. Російські слідчі звинувачують українських військових у незаконному перетині кордону Росії.

Читайте також: Захоплені Росією українські моряки знову в суді: хто вони і як почувають себе в полоні​

Україна вважає те, що сталося, актом агресії, а своїх військових, яких утримують у московському слідчому ізоляторі «Лефортово», військовополоненими.

XS
SM
MD
LG