Доступність посилання

ТОП новини

«Можуть співати молитви у церквах» – Климпуш-Цинцадзе про виконання гімну Угорщини на Закарпатті


Місто Берегове Закарпатської області, 2017 рік (ілюстраційне фото)
Місто Берегове Закарпатської області, 2017 рік (ілюстраційне фото)

Українці угорського походження не можуть виконувати гімн Угорщини на офіційний внутрішніх заходах. Таку думку в прямому ефірі Радіо Свобода висловила Іванна Климпуш-Цинцадзе, народна депутатка від «Європейської солідарності» та колишній віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України (2016–2019).

За словами депутатки, навіть якщо гімн Угорщини є одночасно і молитвою, це не дає права закарпатським угорцям виконувати його на засіданнях місцевих рад.

«Можуть співати молитви у церквах, у громадських місцях, які вони для себе організували, але точно це не може бути частиною установчого засідання органу місцевої влади. Якщо це є молитва, яка стала офіційним гімном іншої держава, він не може виконуватися на офіційних внутрішньо-українських заходах. Він може виконуватися на двосторонніх міжнародних заходах, наприклад, коли ми маємо спільні якісь події з угорськими партнерами, які приїхали з Угорщини», – сказала Климпуш-Цинцадзе

Іванна Климпуш-Цинцадзе також повідомила, що звернулася до СБУ і МВС для отримання роз’яснень стосовно ситуації, що сталася у селі Сюрте на Закарпатті.

30 листопада на сторінці «Закарпаття-ТОП» у фейсбуці опублікували відео, на якому, як стверджується, новообрані депутати Сюртівської ОТГ у Закарпатській області співали гімн Угорщини. 1 грудня Служба безпеки України заявила, що перевіряє інформацію про виконання гімну Угорщини депутатами Сюртівської сільської об’єднаної територіальної громади на Закарпатті.

Посольство Угорщини в Україні повідомило, що обрані депутати села Сюрте в Закарпатській області після інавгураційного засідання колегії спочатку заспівали державний гімн України, а після цього – «національну молитву угорців», яка згодом стала державним гімном Угорщини.

XS
SM
MD
LG