Доступність посилання

ТОП новини

Труханов і ще семеро осіб отримали обвинувальні акти у справі «Краяну» – НАБУ


Мер Одеси Геннадій Труханов (в центрі)
Мер Одеси Геннадій Труханов (в центрі)

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вручили обвинувальні акти восьми підозрюваним у справі про придбання будівель заводу «Краян», повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро.

Обвинувальні акти отримали:

  • мер Одеси Геннадій Труханов
  • заступник мера
  • голова постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради Василь Шкрябай
  • директор департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексій Спектор
  • заступник директора департаменту комунальної власності
  • директора приватної компанії, що продавала будівлю
  • представник компанії-продавця
  • оцінщик

Дії підозрюваних в САП кваліфікують за статтею 191 Кримінального кодексу – заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах.

Крім того, директора компанії-продавця будівлі «Краяну» обвинувачують у «фіктивному підприємництві та замаху на легалізацію коштів, здобутих злочинним шляхом».

«Корупційну схему, на переконання детективів, реалізовано під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за завідомо завищеною вартістю. В подальшому сплачені кошти ймовірно планували легалізувати через підприємство з ознаками фіктивності, засновник та керівник якого, як встановило слідство, наразі проживає на непідконтрольній території Луганської області», – стверджують у прес-службі.

У лютому 2018 року детективи НАБУ та прокурори САП затримали Одеського міського голову Геннадія Труханова та його заступника Павла Вугельмана.

Читайте також: «Договорняки з Трухановим не відбудуться, як про це думає центральна влада. Він кине» – Казанжи​»

Згодом суд відпустив Труханова під особисту поруку народного депутата Дмитра Голубова («Блок Петра Порошенка»), а Вугельмана відпустили на поруки народних депутатів Олександра Пресмана з групи «Відродження» та Юрія Мірошниченка з фракції партії «Опозиційний блок».

За даними слідства, у вересні 2016 року Одеська міська рада придбала будівлю, яка раніше входила до цілісного майнового комплексу заводу «Краян», за 185 мільйонів гривень у приватної структури, яка, в свою чергу, на початку 2016 року заплатила за цей комплекс на аукціоні, організованому ліквідатором держпідприємства, 11,5 мільйона гривень.

У НАБУ заявляють, що отримані від мерії 185 мільйонів гривень фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, проте на рахунки компанії-продавця будівлі був накладений арешт.
Детективи підозрюють у причетності до цієї схеми вісім осіб.

У червні 2018 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що розслідування у цій справі завершили.

XS
SM
MD
LG