Доступність посилання

ТОП новини

Томос для України обговорюватимуть після звіту екзархів у Стамбулі – Зоря


У квітні Верховна Рада України проголосувала за постанову щодо звернення про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні до Вселенського патріарха Варфоломія
У квітні Верховна Рада України проголосувала за постанову щодо звернення про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні до Вселенського патріарха Варфоломія

Обговорення питання томосу про автокефалію для української церкви відбудеться тільки після звіту екзархів Вселенського патріарха в Стамбулі, повідомив ввечері 9 жовтня голова інформаційного управління УПЦ КП Євстратій Зоря.

За його словами, цей звіт запланований на 10 жовтня.

«Повідомлення, ніби «томос вже є», – не відповідають дійсності, а інформаційно – шкідливі, бо після хвилі «перемоги» піде хвиля «зради», коли виявиться, що питання Синод ще не обговорив», – написав Зоря у Facebook і закликав «ще трохи побути стриманими».

Читайте також: Томос наближається: на що піде РПЦ?

Зі свого боку, директор Національного інституту стратегічних досліджень при президенті України, радник голови держави Ростислав Павленко на своїй сторінці у Facebook наголосив: «Єдиним надійним джерелом інформації про надання автокефалії Православній церкві в Україні є офіційні повідомлення Вселенського патріархату. Ніякі інші джерела або «джерела» … інформації не мають, і тому не можуть повідомити».

Раніше 9 жовтня в публікаціях інтернет-видань і в соцмережах почали з’являтися повідомлення з посиланням на «джерела з адміністрації президента України», ніби томос про автокефалію української помісної церкви (яка ще не створена) вже наданий.

У Стамбулі 9 жовтня почалося триденне засідання Синоду Константинопольського патріархату. Як очікується, на ньому розглянуть питання про надання томосу про автокефалію української православної церкви. Засідання відбувається за зачиненими дверима.

19 квітня Верховна Рада України проголосувала за постанову щодо звернення про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні до Вселенського патріарха Варфоломія. Через кілька днів президент України Петро Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві.

31 серпня предстоятель Російської православної церкви патріарх Кирило відвідав Стамбул та зустрівся зі Вселенським патріархом Варфоломієм.

Читайте також: Філарет розповів про процедуру отримання томосу про автокефалію в Україні

Як стверджував речник УПЦ Київського патріархату Євстратій Зоря, представникові російського православ’я не вдалося переконати Вселенського патріарха не надавати томос про автокефалію Українській православній церкві.

7 вересня Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві у межах підготовки до надання автокефалії українській православній церкві.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Томос для України: погрози Кремля нашкодили самій Росії

Томос для України: Москва готує розкол, а сам Путін витісняє патріарха Кирила​

Боротьба за томос і віряни. Як напруження у релігійному питанні впливає на суспільство​

Вселенський патріарх підтвердив рішучість надати автокефалію Україні – ЗМІ

У Московського патріархату немає власності в Україні – Єленський

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
XS
SM
MD
LG