Доступність посилання

ТОП новини

Україна на 50-му місці зі 157 в рейтингу людського капіталу


За оцінками Human Capital Index, найкращі перспективи в дітей, народжених у Сінгапурі (на фото: сінгапурський парк Мерлайон)
За оцінками Human Capital Index, найкращі перспективи в дітей, народжених у Сінгапурі (на фото: сінгапурський парк Мерлайон)

Україна посіла 50-е місце за якістю людського капіталу – такі висновки дослідження Human Capital Index. В цьому списку Україна обійшла Грузію, Туреччину і Катар, проте поступилася Росії, Об’єднаним Арабським Еміратам та Словаччині. Очолив рейтинг Сінгапур.

Індекс людського капіталу – це проект Світового банку, частина Human Capital Project. Він вимірює майбутній обсяг людського ресурсу (тобто навичок, знань, здоров’я, які має працівник), що їх народжені сьогодні діти матимуть на момент досягнення 18-річного віку. При цьому укладачі рейтингу спираються на ризики, які превалюють у кожній країні.

Читайте також: «Cвітовий банк прогнозує зростання українського ВВП на 3,3–4% за умови реформ»

До вимірів Human Capital Index входять:

  • виживання – шанси дітей дожити до шкільного віку
  • освіта, тобто ступінь, до якого зможуть довчитись діти, і обсяг засвоєних ними знань
  • здоров’я, в якому діти залишать школу, і те, чи дозволить їм фізичний стан продовжити навчання та роботу в дорослому житті

HCI порівнює продуктивність працівника, яким стане сьогоднішній новонароджений, із тим, якого рівня він або вона могли б досягнути, якби були повністю здорові і мали доступ до високоякісної освіти.

Оцінка варіюється в 0 до 1. Україна за цим підрахунком набрала 0,65 бала. Лідер Сінгапур має 0,88, аутсайдер рейтингу Чад – 0,28.

За результатами дослідження, 56% народжених сьогодні дітей по всьому світі зароблять за життя майже удвічі менше, ніж могли б, якби уряди ефективніше інвестували в охорону здоров’я та освіту.

Читайте також: «Світ не зробив висновків із фінансової кризи 2008 року – експерти ООН​»

«Людський капітал – знання, навички, здоров’я, які людина акумулює протягом життя – був ключовим чинником сталого економічного розвитку та зниження рівня бідності в багатьох країнах у 20-му столітті, особливо в Східній Азії», – зазначають автори рейтингу.

В повідомленні також зазначено, що уряди 28 країн (серед них і Україна) висловили цікавість до участі в Проекті людського капіталу. Вони визначили основні пункти співпраці зі Світовим банком та «почали працювати над тим, щоб посилити діалог щодо політики людського капіталу між своїми органами влади».

XS
SM
MD
LG