Доступність посилання

ТОП новини

Експерти ООН закликали російську владу негайно звільнити Олега Сенцова


Портрети Олега Сенцова під час акції на підтримку незаконно ув'язнених в Росії українців. Київ, 2 червня 2018 року
Портрети Олега Сенцова під час акції на підтримку незаконно ув'язнених в Росії українців. Київ, 2 червня 2018 року

Експерти ООН закликали російську владу негайно звільнити ув’язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова, висловивши серйозну стурбованість станом його фізичного і психічного здоров’я, повідомляється на сайті Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Експерти закликали російську владу, щоб Олегу Сенцову надали негайний доступ до належного медичного лікування за умови його повної та усвідомленої згоди.

«Життя Сенцова перебуває під загрозою. Його голодування стало наслідком судового процесу і обвинувального вироку, які порушують норми міжнародного права. Ми закликаємо російську владу безумовно і в терміновому порядку звільнити його», – заявили експерти ООН.

Також у повідомленні зазначається, що експерти залишаються на зв’язку з російською владою щодо даної справи.

Звернення підписали спеціальні доповідачі Управління Верховного комісара ООН з прав людини Девід Кайє, Дайніус Пюрас, Мішель Форст, та Агнес Калламар.

Читайте також: Стан передкритичний. Українського режисера Олега Сенцова відвідали в колонії

Засуджений в Росії український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають в російських в'язницях. 31 травня він заявив, що його «не цікавить обмін», адже він – «людина, яка йде до кінця».

Російська правозахисниця Зоя Свєтова, яка днями відвідала Олега Сенцова в колонії, повідомила журналістам, що він назвав свій стан «передкритичним».

У липні стало відомо, що мати Сенцова надіслала президентові Росії прохання помилувати сина. 14 серпня в ЗМІ оприлюднили відповідь Кремля, який заявляє, що процедура помилування починається з особистого клопотання засудженого. Остаточне ж рішення про помилування ухвалює президент Росії.

Сенцов і кримчанин Олександр Кольченко були затримані разом із ще двома громадянами України представниками російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка в список політв’язнів.

XS
SM
MD
LG