Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ відкрило справу щодо незадекларованого елітного майна в США фігуранта розслідування «Схем»


Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальну справу щодо заступника голови Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Віктора Шемчука через незадекларований маєток у Маямі, США, про який розповіла програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу UA: Перший).

Про це йдеться у відповіді НАБУ активістам громадської організації «Центр протидії корупції».

Провадження відкрили за статтею – «декларування недостовірної інформації» (ст. 366-1 Кримінального кодексу України).

«Шемчук і його родина очевидно користуються цими апартаментами, але він швидше за все свідомо приховав його та не вніс у декларацію. Це є порушенням закону, за що передбачена кримінальна відповідальність», — коментує юрист Центру протидії корупції Андрій Савін.

Згідно з розслідуванням «Схем» «Американська мрія» прокурорського наглядача», у 2010 році племінниця Віктора Шемчука – на той час 21-річна студентка Аліна Люба оформила на себе право власності на пентхаус в американському місті Авентура (штат Флорида) у комплексі Mystic Pointe. Квартира на останньому поверсі комплексу загальною площею 128 квадратних метрів і панорамним видом на океан була придбана за 325 тисяч доларів.

Згідно з інформацією журналістів, отриманою від джерел у Міністерстві юстиції, майже одразу після придбання цього пентхаусу Аліна Люба видала доручення на розпорядження всім своїм майном самому Віктору Шемчуку. І не лише в Україні, але й за кордоном. Ця довіреність діє досі.

Журналісти ставили запитання й самому Шемчуку у кулуарах під час засідання КДКП, але він відповіді уникнув, звинувативши журналістів у провокації. Згодом на телефонні дзвінки і письмові запитання не відповів.

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів оцінює фаховість тих, хто хоче працювати в прокуратурі, а в разі порушень в роботі визначає дисциплінарну відповідальність, переводить та звільняє прокурорів з посади.

Саме ця комісія оголосила догану очільнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому. НАБУ і Генпрокуратура звинувачували Холодницького у дисциплінарних правопорушеннях після того, як оприлюднили записи, зроблені на «жучок» у його робочому кабінеті, і вимагали його звільнення.

Також КДКП, заступником голови якої працює Шемчук, оголосила догану прокуророві САП у «справі Мартиненка» Андрію Перову.

Перов отримав догану саме за висновком Шемчука, який є свідком у цій же справі, що може свідчити про конфлікт інтересів.

Віктор Шемчук працює у державних органах з 1994 року. Починав зі стажиста й помічника прокурора в прокуратурі Тернополя і дійшов до посади виконувача обов’язків генерального прокурора України за президентства Віктора Ющенка. Також був народним депутатом, входив до фракції «Блоку НУ-НС», а за часів президентства Віктора Януковича майже півроку очолював Львівську область. Нині, за Петра Порошенка, він – заступник голови Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

Відповідно до даних «Схем» з органів ДФС, із 2013-го до 2017 року офіційні доходи Віктора Шемчука загалом становили менше ніж два мільйони гривень. Його дружина Наталія за цей час доходів майже не отримувала, а фірма, в якій вона фігурує в засновниках, теж прибутків не показувала.

XS
SM
MD
LG