Доступність посилання

ТОП новини

У РПЦ заявляють, що після рішень Синоду не можуть бути в єдності з Константинополем


Митрополит Іларіон (праворуч) додав, що в РПЦ будуть змушені «вживати якісь заходи»
Митрополит Іларіон (праворуч) додав, що в РПЦ будуть змушені «вживати якісь заходи»

Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит РПЦ Іларіон назвав «розбійницькими» і «помилковими» ухвалені 11 жовтня рішення Константинополя з українського питання.

За його словами, рішення «про зняття анафеми з голів двох неканонічних церков в Україні і скасування дії синодального рішення 1686 року, за яким Київська митрополія була переведена в Московський патріархат» роблять неможливим перебування РПЦ в єдності з Константинопольським патріархатом.

Іларіон додав, що в РПЦ будуть змушені «вживати якісь заходи».

Читайте також: «Росія захищатиме православних, як захищає російськомовних» – реакція Москви на рішення Константинополя

«Ми вже призупинили молитовне поминання Константинопольського патріарха, і я думаю, що рішення нашого Синоду будуть такими, які потрібні церковними канонами», – сказав митрополит Іларіон в інтерв’ю телеканалу «Росія 24» 13 жовтня.

Читайте також: Томос для України: повний текст історичного рішення Константинополя

Материнська структура всіх православних церков світу – Константинопольського патріархат, згідно із рішенням Синоду, 11 жовтня підтвердив, що продовжує процес надання автокефалії помісній Українській православній церкві, а також скасував дію Синодального листа 1686 року, який, як стверджують у Москві, підпорядковував Київську митрополію Московському патріархату.

Українська церква і томос – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Синод також постановив відновити канонічний сан голови Української православної церкви Київського патріархату Філарета і голови Української автокефальної церкви митрополита Макарія, а «їхні вірні відновлені у спілкуванні з Церквою».

Тепер українські православні церкви – УПЦ КП, УАПЦ і УПЦ (МП) – мають підготувати і скликати Собор, на якому ухвалити рішення про об’єднання і обрати свого патріарха. Об’єднана православна українська громада і отримає, як очікується, томос на автокефалію від Вселенського патріарха Варфоломія.

Голова синодального інформаційно-просвітницького відділу Української православної церкви (Московського патріархату) архієпископ Климент (Вечеря) вже заявив, що УПЦ (МП) «точно не піде на об'єднання із представниками Київського патріархату і Української автокефальної церкви».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Церква України і «анафема Варфоломію»: мудре рішення роздратувало Кремль

Томос для України: Київський патріархат закликав готуватися до об’єднавчого собору

Після томосу російські церкви в Україні не зможуть називатися українськими – Філарет

Порошенко: побачите людей, які закликатимуть узяти силою лавру, монастир чи храм, знайте, то – московська агентура

У Московського патріархату немає власності в Україні – Єленський

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
XS
SM
MD
LG