Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрація морських портів вимагатиме від Росії компенсації за втрачене майно в кримських портах


За даною АМКУ, вартість втраченого майна складає 1,24 мільярда гривень
За даною АМКУ, вартість втраченого майна складає 1,24 мільярда гривень

Адміністрація морських портів України вимагатиме від Росії компенсації збитків внаслідок тимчасової окупації Криму. Про це повідомили у пресслужбі АМПУ.

Зазначається, що вартість втраченого майна складає 1,24 мільярда гривень.

У міністерстві повідомили, що це вже другий шлях, яким АМПУ намагається компенсувати збитки. Раніше вони надали вичерпну інформацію щодо власних активів на півострові Міністерству юстиції України, яке подавало загальний позов у Європейський суд з прав людини.

«Цього разу ми використовуємо положення Угоди про заохочення та взаємний захист інвестицій. Перший крок – це направлення вимог щодо компенсації збитків безпосередньо до уряду РФ. Якщо протягом пів року ми не отримаємо відповіді, ця справа перейде на розгляд до міжнародного арбітражу», – підкреслив керівник АМПУ Райвіс Вецкаганс.

Відповідне звернення до уряду Росії планують надіслати до кінця 2019 року.

«Інтереси ДП «АМПУ» у спорі з Росією представлятиме юридична компанія Covington & Burling LLP, яка має досвід захисту інтересів суб’єктів господарювання у міжнародних публічно-правових арбітражних інституціях. Наголошуємо, що та обставина, що ДП «АМПУ» позивається стосовно тимчасово непідконтрольних активів на території півострова, жодним чином не означає, що підприємство погоджується з існуванням будь-яких правових підстав для окупації та анексії Криму, який залишається територією України», – зазначили у АМПУ.

Командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко раніше заявляв, що українські порти на Азовському морі втрачають гроші через непрямі агресивні дії Росії в акваторії Чорного і Азовського морів.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму у 2014 році незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно проголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

XS
SM
MD
LG