Доступність посилання

ТОП новини

У магістраті Праги підтвердили надання охорони мерові через можливу загрозу з боку Росії


Як повідомив речник магістрату Праги Віт Гофман, мер чеської столиці Зденєк Гржиб має «короткочасну поліційну охорону»
Як повідомив речник магістрату Праги Віт Гофман, мер чеської столиці Зденєк Гржиб має «короткочасну поліційну охорону»

Мерові Праги Зденєку Гржибу надали охорону через можливу загрозу з боку Росії – інформацію про це Радіо Свобода підтвердили у мерії чеської столиці.

Як повідомив речник магістрату (мерії) Праги Віт Гофман, мер чеської столиці Зденєк Гржиб має «короткочасну поліційну охорону».

Подробиць він не навів.

Раніше про те, що мера і двох голів районів Праги взяли під охорону через можливу загрозу з боку Росії, писав чеський журнал Respekt без вказівки на джерела інформації.

За даними видання, влада побоюється, що їм загрожує небезпека після демонтажу пам’ятника радянському воєначальнику Івану Конєву і підготовки встановлення пам’ятної плити бійцям Російської визвольної армії.

Як пише Respekt, під охороною поліції, крім Гржиба, перебувають староста району Ржепориє Павел Новотний і староста району Прага-6 Ондржей Коларж. У перших двох випадках захист має превентивний характер, тим часом як Коларж вже отримав погрози вбивством, додає видання.

За твердженням видання, чеські спецслужби відстежили прибуття в Прагу громадянина Росії, який може становити небезпеку для Коларжа. Крім того, вони виявили переміщення групи російських розвідників з Росії в Європу, що може бути пов’язано з ситуацією.

У районі столиці Чехії Прага-6 3 квітня був демонтований пам’ятник Конєву. Монумент буде перенесений в створюваний Музею пам’яті XX століття.

Зняття скульптури викликало різку критику з боку Росії, її Слідчий комітет порушив кримінальну справу про реабілітацію нацизму.

У празькому районі Ржепориє в травні заплановане встановлення пам’ятної дошки бійцям Російської визвольної армії, які надали збройну допомогу Празькому повстанню в 1945 році. Ця ініціатива також викликала різку реакцію російської влади.

При Гржибі в Празі біля російського посольства з’явилася площа імені вбитого опозиціонера Бориса Нємцова й алея імені вбитої журналістки «Нової газети» Анни Політковської.

Адресу посольства Росії у Празі перейменували на площу Бориса Нємцова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00
XS
SM
MD
LG