Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ: Росія має повернути Польщі уламки президентського літака


На місці «Смоленської катастрофи», фото 13 квітня 2010 року
На місці «Смоленської катастрофи», фото 13 квітня 2010 року

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) 12 жовтня ухвалила резолюцію, в якій зажадала від Росії передати владі Польщі уламки польського урядового авіалайнера Ту-154, який зазнав катастрофи під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Під час катастрофи загинули 96 людей, у тому числі президент Польщі Лех Качинський, його дружина і представники польського військового командування.

На місці «Смоленської катастрофи», фото 13 квітня 2010 року
На місці «Смоленської катастрофи», фото 13 квітня 2010 року

У резолюції також міститься заклик до влади Росії утриматися від будь-якої діяльності на місці катастрофи, яку польська сторона могла б розцінювати як образливу для пам’яті жертв.

Резолюція закликає Польщу і Росію співпрацювати в розслідуванні катастрофи і притягненні винних до відповідальності.

У документі зазначається, що висновки російської і польської комісій про причини катастрофи збіглися в головному: літак зазнав катастрофи в результаті нещасного випадку. При цьому російська сторона «покладає всю відповідальність на екіпаж літака», а польська сторона частину провини покладає на диспетчерів, а також незадовільний стан аеродрому в Смоленську.

Ще одне розслідування, проведене в Польщі, як ідеться в резолюції, показало, що зіткненню із землею передували вибухи на борту. Була висунута версія, що літак міг розбитися в результаті теракту. ПАРЄ вважає, що відмова Росії передати уламки літака польським слідчим сприяла поширенню в польському суспільстві думки про те, що Москві є що приховувати.

Російська делегація не бере участі в роботі ПАРЄ через те, що її право голосу було призупинено в зв’язку з анексією Криму. Росія відмовилася платити внески до Ради Європи, що може спричинити її виключення з організації.

XS
SM
MD
LG