Доступність посилання

ТОП новини

ООН: за перші півроку 2018-го в Криму провели втричі більше обшуків, ніж торік


Російські силовики біля будинку кримського татарина Різи Ізетова в селі Строгонівка, травень 2017 року
Російські силовики біля будинку кримського татарина Різи Ізетова в селі Строгонівка, травень 2017 року

ООН вказує на майже трикратне збільшення кількості обшуків помешкань та місцях зібрань в анексованому Росією Криму в першому півріччі цього року порівняно з таким же періодом минулого: 38 проти 14. Про це йдеться в доповіді щодо ситуації з правами людини у тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, яку 13 вересня у Києві презентувала голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер.

За даними організації, в основному, від обшуків потерпали кримськотатарські активісти.

«Управління Верховного комісара з прав людини задокументувало 57 обшуків у 2017 році, з яких 53 стосувалися об’єктів приватної власності кримських татар, а за перше півріччя 2018-го – 38 обшуків, з яких 30 стосувалися таких об’єктів», – мовиться у звіті.

Як зазначають автори документа, здебільшого ці обшуки відбувалися за рішенням суду, але були випадки, коли й без дозвільних документів, іноді з надмірним застосуванням сили.

Міністерство закордонних справ України неодноразово висловлювало протест Росії через обшуки в будинках активістів в анексованому Криму.

Серед недавніх випадків – повідомлення від родичів про зникнення активіста активіста «Кримської солідарності» Османа Белялова, в кримському будинку якого вранці 13 вересня провели обшук російські силовики.

Окрім того, зокрема, 4 вересня в анексованому Криму повідомили про щонайменше три обшуки в будинках активістів. У мікрорайоні Кам’янка під Сімферополем російські силовики обшукували будинок кримськотатарського активіста Марлена Мустафаєва. Його самого пізніше відвезли в поліцію.

Після анексії Криму Росією фактична влада практикує масові обшуки в незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського Національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір».

XS
SM
MD
LG