Доступність посилання

ТОП новини

Голова ПА ОБСЄ закликає владу Білорусі припинити репресії


Голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Ґіорґі Церетелі
Голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Ґіорґі Церетелі

Білоруська влада має повністю виконувати свої міжнародні зобов’язання і не порушувати права людини, заявив 13 серпня голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Ґіорґі Церетелі.

Як ідеться в повідомленні пресслужби, він зазначив, що «репресії та переслідування опонентів є неприйнятними і порушують принципи ОБСЄ». Церетелі закликав сторони до деескалації напруженості та діалогу.

Чинний голова ПА ОБСЄ нагадав, що як держава-учасниця ОБСЄ Білорусь має поважати права на мирні зібрання та свободу слова.

«Я закликаю владу забезпечити дотримання цих прав і свобод і звільнити тих, хто був незаконно затриманий останніми днями», – наголосив Церетелі.

Він також висловив стурбованість повідомленнями про відключення інтернету в Білорусі, блокування соціальних мереж та «напади на представників ЗМІ».

«Фізичний напад на журналістів, блокування доступу до інформації та жорстоке поводження із затриманими є серйозним порушенням міжнародних зобов’язань», – відзначив голова ПА ОБСЄ.

На президентських виборах, за офіційними даними, Тихановська набрала 10,09%, чинний президент Олександр Лукашенко – 80,08%. При цьому, за результатами альтернативних опитувань в інших країнах, при підрахованих голосах на 19 виборчих дільницях у Світлани Тихановської було 79,69%. Її виборчий штаб не визнав офіційні підсумки голосування.

Після оголошення результатів виборів у Мінську й інших містах Білорусі почалися акції протесту. Силовики жорстко розганяють демонстрантів, б’ючи їх і застосовуючи водомети, гумові кулі і сльозогінний газ. Всього за чотири дні затримано близько 7 тисяч людей, точна кількість постраждалих невідома. МОЗ повідомляє, що в лікарні доправили понад 250 осіб. Родичі заарештованих повідомляли, що багатьох жорстоко били, часто без приводу, і не давали їм в спецприймальниках їжі і води.

XS
SM
MD
LG