Доступність посилання

ТОП новини

«Створення злочинної організації» – в НАБУ повідомили суть підозри суддям ОАСК


За повідомленням НАБУ, всього у справі фігурують 12 людей, які, за даними слідства, «діяли у межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК»
За повідомленням НАБУ, всього у справі фігурують 12 людей, які, за даними слідства, «діяли у межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК»

Національне антикорупційне бюро повідомило деталі підозр, про які повідомило голові Окружного адміністративного суду Києва, його заступнику, п’ятьом суддям та голові Державної судової адміністрації.

За повідомленням НАБУ, всього у справі фігурують 12 людей, які, за даними слідства, «діяли у межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ), Вищою радою правосуддя (ВРП) та створення штучних перешкод у їхній роботі», – йдеться в повідомленні.

Бюро стверджує, що зазначена організація ухвалювала замовні рішення в своїх інтересах та в інтересах політиків і представників бізнессередовища.

Читайте також: «Суддівська корпорація». Кругова порука замість верховенства права у Вищій раді правосуддя? (розслідування)​

«В обмін на неправомірну вигоду (гроші, нематеріальні блага або політичний вплив) голова ОАСК надавав відповідні вказівки підлеглим суддям. У разі непокори голова суду тиснув, погрожував та навіть міг надіслати скаргу на суддю до Вищої ради правосуддя через підставних осіб чи організувати перевірку декларації судді в НАЗК», – йдеться в матеріалах, оприлюднених НАБУ.

Серед прикладів такої діяльності Бюро наводить позов про визнання відсутності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді навесні 2019 року.

«У 2019 році Окружний адміністративний суд міста Києва розглядав позов про визнання відсутності коаліції депутатських фракцій у парламенті, що відкривало шлях для його подальшого розпуску на підставі судового рішення. Голова ОАСК зазначив, що судді готові ухвалити таке рішення для помсти чинній на той момент владі», – йдеться в сюжеті НАБУ.

19 червня 2019 року ОАСК дійсно заявив про «відсутність доказів існування коаліції» в парламенті минулого скликання.

В оприлюднених матеріалах Бюро наводить запис нібито голови ОАСК Павла Вовка, який каже про готовність визнати коаліцію парламенту 8 скликання недійсною з політичних мотивів.

ОАСК наразі не коментував суть наведених звинувачень.

Раніше НАБУ повідомило про обшуки в Окружному адміністративному суді Києва та приміщенні Державної судової адміністрації. В самому ОАСК зазначили, що обшуки відбувається у справах Майдану, проте заявили про порушення територіальної підсудності справи.

XS
SM
MD
LG