Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС пояснили, чому ЦВК ліквідувала виборчі дільниці в Росії


За словами Павла Клімкіна, передусім йдеться про безпеку українських громадян
За словами Павла Клімкіна, передусім йдеться про безпеку українських громадян

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін пояснює ліквідацію виборчих дільниць у Росії, рішення про що днями ухвалив Центрвиборчком, насамперед питанням безпеки виборців. Про це Клімкін написав 3 січня в колонці на «Українській правді».

«Ми вважаємо, що проведення вільних і чесних виборів на території країни-агресора є неможливим, позбавленим політичного і юридичного сенсу, а для тих, хто вирішить узяти в них участь, – просто небезпечним», – наголосив міністр.

За словами Клімкіна, ті українські громадяни, які перебувають на території Росії тимчасово (а це переважна більшість), зможуть віддати свій голос в Україні за місцем постійного проживання, «необхідно тільки пересвідчитися, що вас внесли у списки».

Ті ж, хто проживає у Росії постійно, матимуть можливість голосувати в посольствах України у Грузії, Фінляндії й Казахстані, наголосив міністр.

За його даними, в Росії зараз перебуває понад два з половиною мільйони українських громадян.

31 грудня Центральна виборча комісія ліквідувала виборчі дільниці на території Росії. П’ять виборчих дільниць у дипломатичних представництвах України на території Росії, які були затверджені ще 2012 року, відповідно до цієї постанови перестануть існувати.

Натомість ЦВК розширила межі своїх дільниць на територіях посольств України у Грузії, Фінляндії й Казахстані. Тепер за цими дільницями закріплені не лише межі відповідних держав, а й низки областей Росії.

Після цього народний депутат, голова партії «За життя» Вадим Рабінович заявив про намір подати позов до суду через це рішення ЦВК.

Читайте також: Вибори-2019 стартують: яка технологія спрацює на тобі?

31 грудня 2018 року в Україні почалася передвиборча кампанія до виборів президента, які мають відбутися у березні 2019 року.

XS
SM
MD
LG