Доступність посилання

ТОП новини

У МОЗ розповіли про алгоритм евакуації українців та іноземців до України із китайської провінції Хубей


Медичні працівники та пацієнт в ізольованій палаті Червоного Хреста в Ухані, Китай, 16 лютого 2020 року
Медичні працівники та пацієнт в ізольованій палаті Червоного Хреста в Ухані, Китай, 16 лютого 2020 року

Громадяни України та інших країн, яких евакуюють із китайської провінції Хубей, прибудуть до Украни в четвер 19 лютого, повідомив заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу 17 лютого.

«Літак за українцями відлітає у вівторок, прибуття очікуємо в четвер на територію України. Сплановано всі заходи, сьогодні на урядовому оперативному штабі затверджений алгоритм прийому, супроводу і поселення українців в обсерваторі, а також відпрацьовано й виділено кошти з резервного фонду бюджету для утримання евакуйованих осіб впродовж щонайменше 14 днів в ізоляції і без контакту із оточенням на території України», – розповів він.

За словами Ляшка, алгоритм передбачає участь як МОЗ, так і регіональних управлінь охорони здоров’я.

Читайте також: Коронавірус: першу хвору росіянку виявили на борту круїзного лайнера​

«Рейс із місця буде супроводжувати команда нашої установи в Міністерстві охорони здоров’я, яка опікується медициною катастроф, медики весь час перебуватимуть на борту і в подальшому ці ж медики будуть проводити медико-санітарне спостереження як мінімум двічі на день серед всіх, хто перебуває в обсерваторі. Додатково всі, хто перебуває в обсерваторі, матимуть контакти медичних працівників, щоб у разі погіршення їхнього стану здоров’я або появи симптомів, які можуть свідчити про розвиток гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, їх було госпіталізовано в інфекційний стаціонар, боксоване відділення, де буде надаватися медична допомога і проводитися подальша діагностика», – каже урядовець.

Віктор Ляшко
Віктор Ляшко

Він підкреслив, що евакуюються лише люди, які не мають симптомів хвороби. Пасажирський літак буде розмежований так, щоб ізолювати пасажира в разі прояву симптомів під час перельоту. Також, додав Ляшко, за півгодини до прибуття з борту літака до аеропорту передадуть інформацію про стан здоров’я евакуйованих та екіпажу.

«Ми говоримо про 49 українців, які будуть евакуйовані, і про 25 іноземних громадян, якими опікується Міністерство закордонних справ. Але всі вони будуть проходити обсервацію, без огляду на те, якій країні ми надали допомогу в евакуації їхніх громадян. Стосовно закладів (для обсервації та лікування – ред.), то є визначені два заклади, назву я не можу озвучити, але у них ведеться підготовка. Один основний, один резервний на випадок, якщо щось станеться під час евакуації», – відповів представник МОЗ на питання одного з журналістів.

Він пояснив відмову розкрити дані щодо медичних закладів бажанням міністерства уникнути «панічних настроїв у суспільстві».

Читайте також: Паніка через коронавірус: з-під супермаркету в Гонконгу вкрали 50 упаковок туалетного паперу​

На питання, чи не зможе хтось із евакуйованих юридичним шляхом уникнути ізоляції, Ляшко відповів, що всі громадяни України, які виявили бажання евакуюватися, мають підписати згоду на утримання в ізоляторі. Такий захід, зазначає чиновник, передбачає закон України про захист населення від інфекційних хвороб та міжнародне законодавство.

Заступник міністра також уточнив: заходи, які здійснює МОЗ, не є карантином, адже карантин запроваджують в разі виявлення випадків захворювання.

«Ми зараз говоримо про обсерватор: це здорові люди, які тимчасово ізолюються, бо вони повертаються із зони, в якій є карантин. Усі без симптомів і підтверджено, що вони здорові», – стверджує він.

За словами Ляшка, в разі, якщо під час ізоляції у когось із евакуйованих буде підтверджено захворювання через коронавірус, термін перебування всіх інших подовжиться ще на 14 днів з моменту ізоляції виявленого пацієнта. Термін утримання в обсерваторі також може зменшитися чи збільшитися, якщо в цей час з’являться нові наукові дані щодо коронавірусу, які дадуть підстави для таких змін.

Читайте також: Канада направила літак для евакуації своїх громадян з Diamond Princess​

Один із журналістів також поставив Ляшку питання щодо евакуації українців, які перебувають на борту лайнера Diamond Princess.

«Зараз ми зосереджені на питаннях евакуації громадян із карантинної зони. Це першочергове питання. В подальшому ми не знімаємо питання можливості евакуації й тих громадян», – відповів він.

Евакуацію українців із провінції Хубей спершу планували на 11 лютого, однак того дня міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька заявила, що не знає, коли вдасться евакуювати українців з Китаю.

14 лютого вона анонсувала їх повернення 18 числа.

Станом на ранок 17 лютого, за даними Національної комісії охорони здоров’я Китаю, в цій країні кількість підтверджених випадків захворювання складає 70 548, померли 1770 людей.

2019-nCov (COVID-19) належить до великої групи коронавірусів. У деяких випадках перебіг хвороби – легкий, в деяких – із симптомами застуди і грипу, зокрема з високою температурою і кашлем, у більш складних випадках виникає важка форма пневмонії, яка може бути смертельною. Більшість хворих, однак, видужують.

XS
SM
MD
LG