Доступність посилання

ТОП новини

Представники Московського патріархату відреагували на слова президента України про церкву 


Порошенко на параді заявив, що російська церква «освячує гібридну війну Путіна проти України»
Порошенко на параді заявив, що російська церква «освячує гібридну війну Путіна проти України»

Під час військового параду в Києві президент Петро Порошенко заявив про бажання покласти край залежності української православної спільноти від російської церкви. Такі слова викликали критику представника Московського патріархату.

«Нехай сьогодні нас почують і в Константинополі, і в Москві, і у Ватикані: ми маємо твердий намір розрубати останній вузол, яким імперія відчайдушно намагається прив'язати нас до себе. Ми сповнені рішучості покласти край неканонічному перебуванню вагомої частини нашої православної спільноти у залежності від російської церкви», – сказав Порошенко.

Військовий парад у Києві символізує рух до НАТО – Порошенко (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Глава держави при цьому наголосив, що вказана церква «освячує гібридну війну Путіна проти України, день і ніч молиться і за російську владу, і за російську армію».

В свою чергу, заступник голови синодального відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату (інша офіційна назва – Російська православна церква) протоієрей Микола Балашов назвав такі слова українського президента як спробу втримати владу.

Читайте також: Велика міждержавна битва за томос для України: Кремль активно використовує спецслужби

«Єдина митрополія, а потім самостійна, автокефальна церква всієї Русі об'єднує всі народи, що ведуть свій родовід від Дніпровської хрещальної купелі святого Володимира, вже 1030 років. За цей час багато змінювалося мирських правителів, то ворогували, то об'єднувалися один з одним... А церква єдина стояла, стоїть і стояти буде», – сказав він.

Як повідомляло Радіо Свобода, в кінці липня Петро Порошенко заявив представнику Вселенського патріарха, що Україна очікує на томос про автокефалію. «З таким же нетерпіннями ми, ваше високопреосвященство, чекаємо на томос, чекаємо рішення нашої матері-церкви, чекаємо рішення синоду. Ми дуже дякуємо за твердість… Ми впевнені, що зараз це рішення має бути ухвалене, причому у суворій відповідності до канонічних норм», – сказав він.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Велика міждержавна битва за томос для України: Кремль активно використовує спецслужби​

Томос для України: потрійна поразка Кремля

Томос для України і розбите корито патріарха РПЦ Кирила

Філарет: після отримання Україною томосу історія російської церкви починатиметься з XV століття

Вселенський патріарх: кінцева ціль – дарувати українській церкві автокефалію

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
XS
SM
MD
LG