Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони: обстановка на лінії зіткнення на Донбасі різко загострилася


Бойовики активізували обстріли на Донбасі
Бойовики активізували обстріли на Донбасі

У п’ятницю, 3 липня, обстановка на лінії бойового зіткнення на Донбасі різко загострилася. Про це повідомили у Міністерстві оборони України.

«Окрім 12 прицільних обстрілів наших позицій від початку поточної доби, переважно, з важкого озброєння – мінометів та артилерії, російсько-окупаційні війська зранку застосували міномети по н.п. Зайцеве», – мовиться у повідомленні.

У міністерстві нагадали, що внаслідок обстрілу бойовиками Зайцевого, загинула місцева жителька.

«Загалом лише з близько 05:00 до 08:00 ранку, російсько-окупаційні війська випустили по позиціях українських героїв на різних ділянках нашої оборони 166 мін 120-го та 22 міни 82-го калібрів, здійснили 40 пострілів з артилерії 122-го калібру. Збройні формування РФ вели обстріли з мінометів різних калібрів в районах н.п. Хутір Вільний, Південне, Залізне, Новотошківське, Шуми, Зайцеве, Авдіївка та Оріхове. Зокрема, після 05:40 в районі Новотошківського окупанти окрім мінометів вели вогонь з артилерії. Також зафіксовано ворожі обстріли з гранатометів та стрілецького озброєння поблизу н.п. Водяне, Хутір Вільний, Новотошківське, Авдіївка, Кам’янка та Старогнатівка», – зазначили у відомстві.

Повідомляється, що українські військові відкривали вогонь у відповідь.

За наявною інформацією, бойових втрат у складі ОС немає.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 000 до 13 200 людей.

Вилучені в Повітряних сил військові прилади повернули ввечері 2 липня, повідомило Державне бюро розслідувань.

«2 липня 2020 року о 22:50 вилучені військові прилади (клістрони) були повернуті у військові частини. За фактом вилучення військових приладів із військових частин Повітряних сил Збройних сил України у Державному бюро розслідувань розпочате службове розслідування», – заявили в ДБР.

1 липня Державне бюро розслідувань провело огляди військової техніки на території кількох військових частин Повітряних сил Збройних сил України. Слідчі вилучили сім клістронів. Три з них повернули того ж дня. У відомстві зазначили, що керівництво ДБР ініціювало службове розслідування, під час якого буде надана оцінка правомірності дій працівників бюро.

ДБР відкрило кримінальне провадження через можливе перевищення влади або службових повноважень працівниками бюро та СБУ під час вилучення військового майна (частина 3 статті 365 Кримінального кодексу України).

Командування Повітряних сил Збройних сил України раніше 2 липня повідомило, що обшуки відбулися в одній із військових частин у Хмельницькому (А2860) та в зенітних ракетних бригадах на Одещині (в/ч А2800) та Херсонщині (в/ч А1836).

У ЗСУ вказували, що відсутність клістронів може призвести до «небажаних наслідків та суттєво збільшити терміни відновлення бойової техніки, що прикриває повітряний простір та важливі стратегічні об’єкти держави».

Читайте ще:

Що може Україна протиставити армії Росії: заступник секретаря РНБО Кривонос про ЗСУ та територіальну оборону

XS
SM
MD
LG