Доступність посилання

ТОП новини

Слідчий у справі MH17 заявляє, що має свідка запуску ракети по літаку


«Я б сказав, що в мене є очевидець. А скільки – я не скажу, скільки», – сказав Фред Вестербеке
«Я б сказав, що в мене є очевидець. А скільки – я не скажу, скільки», – сказав Фред Вестербеке

Об’єднана група слідчих, які вивчають обставини катастрофи малайзійського літака в небі над Донбасом влітку 2014 року, має принаймні одного свідка запуску ракети по «Боїнгу». Про це заявив голова міжнародної Спільної слідчої групи Фред Вестербеке в інтерв’ю американському телеканалові CBS.

На питання журналіста щодо наявності свідків запуску ракети по літаку рейсу MH17 керівник слідчої групи відповів ствердно, зазначивши, що не назве число таких свідків.

«Я б сказав, що в мене є очевидець. А скільки – я не скажу, скільки», – сказав Вестербеке.

Він додав, що не має сумніву в тому, що ракетна система, яка завдала удару по літаку, належала 53-й бригаді Збройних сил Росії.

Літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 із Амстердама (Нідерланди) в Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий над зоною російської гібридної агресії на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто був на борту.

За узгодженням із Україною, на території якої сталася трагедія, міжнародне розслідування очолили Нідерланди, громадян яких було найбільше серед загиблих. У міжнародну Спільну слідчу групу (JIT), яка розслідує обставини збиття рейсу MH17, входять представники Нідерландів, Бельгії, Австралії, Малайзії й України.

Трагедія MH17: чия ракета? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:19 0:00

У травні 2018 року міжнародна Спільна слідча група дійшла висновку, що лайнер був збитий ракетою з комплексу «Бук», що належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, яка базувалася в Курську.

9 березня 2020 судова колегія почне розгляд першої кримінальної справи за підсумками розслідування причин катастрофи літака.

3 лютого прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом підозрюваним у справі щодо збиття літака рейсу МН17 в небі над Донбасом у липні 2014 року – трьом громадянам Росії і одному України.

Росія, попри дедалі більше число свідчень, продовжує заперечувати свою причетність до збиття літака і заявляє, що оприлюднені наразі матеріали Спільної слідчої групи не містять ніяких твердих доказів.

Слідчі, зі свого боку, підкреслюють, що, публікуючи свої висновки, вони свідомо не оприлюднюють конкретних доказів цих висновків, бо ці докази будуть оголошені вже безпосередньо на судових процесах.

XS
SM
MD
LG