Доступність посилання

ТОП новини

Ще двоє захоплених ФСБ моряків оголосили себе військовополоненими – Полозов


Затриманий ФСБ український військовослужбовець
Затриманий ФСБ український військовослужбовець

Іще двоє захоплених ФСБ Росії біля берегів анексованого Криму українських моряків, члени екіпажу рейдового буксира «Яни-Капу» Юрій Будзило і Андрій Шевченко, заявили під час слідчих дій, що є військовополоненими. Про це повідомив 24 грудня російський адвокат Микола Полозов, який координує роботу групи адвокатів, що захищають українських моряків.

Від надання інших свідчень українці відмовилися, додав Полозов.

За його словами, адвокати українців Айдер Айзаматов і Тетяна Окушко зустрілися в понеділок зі своїми підзахисними. Полозов зазначив, що Юрій Будзило «почуває себе добре, настрій хороший», і додав, що морякові передали речі і продукти від волонтерів.

«Андрій Шевченко в хорошому настрої, скарг на здоров’я не висловлював. Список предметів і продуктів, які йому необхідні, вже переданий волонтерам. На його рахунку в СІЗО грошові кошти є», – написав Полозов у Facebook.

Підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму, 25 грудня, розгляне скарги на арешт ще п’яти захоплених українських військовослужбовців. Серед них – матрос із буксира «Яни Капу» Сергій Чуліба, мічман Андрій Шевченко, співробітник СБУ Андрій Драч, старший матрос катера «Нікополь» В’ячеслав Зінченко і капітан третього рангу Володимир Лісовий.

25 листопада російські силовики біля берегів Криму таранили, обстріляли і захопили три кораблі ВМС України: катери «Бердянськ» і «Нікополь» і буксир «Яни Капу», що прямували з Одеси до Маріуполя. Крім того, російські силовики захопили і 24 членів екіпажів українських кораблів, троє з яких були поранені.

Російські суди в анексованому Криму заарештували українських військових, яких звинувачують у «незаконному перетині кордону». Всіх українських військовослужбовців доставили в столицю Росії Москву.

Українська прокуратура визнала захоплених ФСБ Росії українських моряків військовополоненими.

Дії Росії в районі Керченської протоки критикують у низці європейських країн і США. У НАТО заявили, що уважно стежать за розвитком подій у Керченській протоці і закликали до стриманості й деескалації напруженості.

XS
SM
MD
LG