Доступність посилання

ТОП новини

Дисидент Софяник стверджує, що його дружину не випускають з анексованого Криму


25 червня Олег Софяник, який нещодавно залишив Крим, заявив, що окупаційна «влада» Криму фабрикує справу проти його дружини Анжеліки
25 червня Олег Софяник, який нещодавно залишив Крим, заявив, що окупаційна «влада» Криму фабрикує справу проти його дружини Анжеліки

Дисидент та проукраїнський активіст, плавець-марафонець Олег Софяник повідомив, що 5 липня його дружину Анжеліку Софяник вчергове не випустили з території анексованого Кримського півострова. Про це він розповів кореспонденту проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії.

«Дружина спробувала вчергове виїхати (з анексованого Криму – ред.), тому що треба було вже поспішати. Тому що ця неправдива сфальсифікована справа розкручується проти неї і буквально в четвер був поліграф, на який вона по глупоті погодилася. На нього не можна було погоджуватися, тому що поліграфіст, який детектор брехні проводить, він за російськими законами є свідком. І він може підтасувати (результати – ред.). Дуже багато людей сіли в Росії просто тому, що поліграфіст давав такі свідчення, що людина вважався учасником злочину», – розповів Софяник.

На думку дисидента, його дружину можуть заарештувати«буквально наступного тижня».

Читайте також: «Це російська рулетка. Може б, уже в камері сидів» – проукраїнський активіст і спортсмен, який виїхав із Криму​

«І ось у неділю (5 липня ред.) вона спробувала знову виїхати з Криму, це було годину тому на контрольно-пропускному пункті «Чонгар». З двома дітьми... Вони намагалися виїхати з валізами. Її знову провели там до кімнати, почали допитувати: «Чому виїжджаєте? Де ваш чоловік? Чи ви брали участь у референдумі?». Знову ж таки, їхні питання – політичні. І потім їй відмовили через відсутність українських документів», – повідомив дисидент.

За словами Софяника, його дружина загубила український паспорт у 2014-2014 році. Він підкреслив, що російська «влада» кілька днів тому заявляла, що для в’їзду на анексований півострів та виїзду з нього можна використовувати лише російські документи.

«А наявність українського паспорта буде навіть штрафуватися від 2 до 5 тисяч рублів. Тим не менш, така ось причіпка була. Ну і кажуть, з міркувань державної безпеки – все, відправили її назад. Така залізна завіса, така тактика розділених сімей. Як за радянських часів», – резюмував він.​

Російські силовики наразі ніяк не прокоментували заяви Софяника.

Читайте також: Дисидент Софяник має підстави для звернення до ЄСПЛ проти Росії – юрист​

Дисидент і проукраїнський активіст, плавець-марафонець Олег Софяник, який нещодавно залишив Крим й оселився на Дніпропетровщині, 25 червня заявив про фабрикування справи окупаційною «владою» півострова проти його дружини Анжеліки Софяник, яка залишилася в Криму.

14 листопада 2019 року російські силовики затримували Олега Софяника на адміністративному кордоні між Кримом і Херсонщиною. До цього він здійснив заплив від мису Лукулл (на заході Криму) до бухти Омега в Севастополі. Відстань у 30 км він подолав за 10 годин – без відпочинку і супроводу. Цей заплив Софяник присвятив 75-річчю депортації кримських татар.

Олег Софяник – відомий севастопольський плавець-марафонець, рекордсмен Книги рекордів України. Станом на травень 2012 року Софяник здійснив понад 50 марафонських запливів, найдовший з них – через Південно-Китайське море завдовжки 350 км.

Севастополец является диссидентом. За отказ от службы в армии и гражданства СССР его принуждали к психиатрическому лечению.

XS
SM
MD
LG