Доступність посилання

ТОП новини

КНУ не розглядав звернення випускників, які просили позбавити Лукашенка звання почесного доктора


Лукашенко отримав звання почесного доктора КНУ у 2009 році
Лукашенко отримав звання почесного доктора КНУ у 2009 році

Київський національний університет імені Тараса Шевченка не розглядав звернення випускників та студентів, які просили позбавити Олександра Лукашенка звання почесного доктора, повідомив центр комунікацій КНУ у відповідь на запит Радіо Свобода.

«5 вересня 2020 року відбулося установче засідання Вченої ради КНУ імені Тараса Шевченка нового скликання. На цьому засіданні не розглядалося зазначене вами питання», – розповіли в університеті.

При цьому в КНУ повідомили, що положенням про звання «Почесний доктор Київського національного університету імені Тараса Шевченка» не передбачена процедура позбавлення раніше наданого звання.

У серпні на тлі антиурядових протестів у Білорусі випускники та студенти Київського національного університету звернулися до ректора та членів Вченої ради із закликом скасувати присвоєння Олександру Лукашенку звання почесного доктора КНУ, яке той отримав у 2009 році.

Олександр Лукашенко 23 вересня взяв участь у церемонії вступу на посаду президента Білорусі. Вперше в сучасній історії країни церемонія інавгурації була проведена таємно для громадськості. Після цього в різних містах відбулися акції протесту, силовики жорстко розганяли демонстрантів у Мінську.

ЄС визнав, що інавгурація і новий президентський термін Лукашенка не мають достатньої демократичної легітимності. У США заявили, що не вважають Лукашенка законним президентом Білорусі. МЗС Великої Британії визнав таємну інавгурацію такою, що дискредитує. Також не визнали легітимною інавгурацію Лукашенка Німеччина, Чехія, Словаччина, Литва, Польща, Україна і Данія.

XS
SM
MD
LG