Доступність посилання

ТОП новини

У ГПУ підтвердили оголошення підозри ексдепутатам


Обох ексдепутатів підозрюють за статтею «зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки»
Обох ексдепутатів підозрюють за статтею «зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки»

Генеральна прокуратура України підтверджує оголошення підозри двом колишнім народним депутатам від «Опозиційного блоку». У повідомленні на сайті ГПУ вказано, що підозри оголосили 5 вересня.

Прізвищ у повідомленні не наведено, але в коментарі Радіо Свобода у пресслужбі ГПУ уточнили, що йдеться про Олександра Вілкула і Дмитра Колєснікова.

Обох ексдепутатів підозрюють за статтею «зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки».

«Встановлено, що протягом 2011-2012 років колишній голова Дніпропетровської ОДА (тоді посаду обіймав Олександр Вілкул – ред.) всупереч положенням Земельного кодексу України надав земельні ділянки сільськогосподарського призначення гірничо-збагачувальним комбінатам, змінивши їх цільове призначення з сільськогосподарських земель на землі промисловості. Посадовець … порушив вимоги чинного законодавства, внаслідок чого близько 2000 пайщиків спричинено збитки у вигляді вибуття із їх власності земельних ділянок загальною площею майже 21 га, на суму понад 12 млн грн, а державі, через знищення родючого шару ґрунту при проведенні гірничих робіт підприємством, – на суму майже півмільйона гривень», – йдеться в повідомленні.

Щодо Колєснікова, то, за даними ГПУ, його підозрюють у тому, що в період з червня-грудня 2012 року він, тоді голова Агентства держмайна України, «зловживаючи службовим становищем, вчинив незаконні дії, внаслідок чого стало можливим відчуження об’єктів нерухомості – виробничого та лабораторно-побутового корпусу Державного підприємства «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості імені Осади» у Дніпрі загальною площею майже 7 тис. кв м».

Вказаний інститут є єдиним на території України підприємством, яке займалося виробництвом стволів реактивних систем залпового вогню «Град», «Смерч», «Ураган», систем охолоджування головок самонаведення ракет, труб і має стратегічне значення для економіки й безпеки держави, кажуть у ГПУ. Це підприємство не підлягає приватизації, не може бути відчужене, вилучене, передане до статутного капіталу господарських організацій.

Досудове розслідування у цих справах триває, додали в Генпрокуратурі.

Раніше про те, що ексдепутатам оголосили підозри і почали процедуру їх розшуку повідомив колишній генпрокурор Юрій Луценко.

Восени минулого року Луценко вносив до регламентного комітету Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Вілкула і Колєснікова. Парламент ці подання не підтримав.

В «Опозиційному блоці» дії генпрокурора називали політично мотивованим переслідуванням депутатів.

XS
SM
MD
LG