Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики не пропонували за Рубана двох українських військових – Геращенко


Володимир Рубан і Надія Савченко перебувають під вартою з березня
Володимир Рубан і Надія Савченко перебувають під вартою з березня

Бойовики, які контролюють окремі райони Донецької та Луганської областей, ніколи не пропонували обмін керівника Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимира Рубана на двох українських військових, заявила член гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи від України Ірина Геращенко.

«Не відповідають дійсності заяви адвокатів Рубана, далеких до переговорного процесу в Мінську. Ніколи ОРДЛО не пропонували за цього «генерала» двох наших військових. Один раз ішлося про формулу «один на один», а потім ОРДЛО просто включили його прізвище в свій загальний список, де майже 300 осіб і заявили, що ніяких малих обмінів не буде, тільки всіх на всіх. Звичайно, це позиція, надиктована їм у Кремлі. Але якщо всіх на всіх, то ми вимагаємо включити в цей список і всіх бранців Кремля в російських тюрмах: Сенцова, Кольченка, Сущенка, Балуха, Гриба, Карпюка, всіх інших», – написала Геращенко у Facebook 2 липня.

Раніше 2 серпня адвокат Рубана Валентин Рибін заявив, що керівник Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» пропонував слідству укласти угоду, згідно з якою до початку судового процесу відбувся б його обмін на двох українських військових.

Також про це: Україну не зацікавив обмін Рубана, запропонований угрупованням «ДНР» – адвокат

Правоохоронці завершили розслідування провадження, в якому фігурують заарештовані нині керівник Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимир Рубан та народний депутат Надія Савченко, повідомила Радіо Свобода 1 cерпня речниця генерального прокурора Лариса Сарган.

Спікер ГПУ Андрій Лисенко, зі свого боку, розповів Радіо Свобода, що «матеріали справи передаються стороні захисту для ознайомлення».

Рубана затримали 8 березня на КПВВ «Майорське». За версією правоохоронців, він намагався перевезти велику кількість зброї з окупованої території Донецької області.

Його підозрюють у незаконному поводженні зі зброєю та підготовці терактів, зокрема збройних замахів на державних діячів та політичних лідерів, серед яких президент України Петро Порошенко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, екс-прем'єр-міністр Арсеній Яценюк й секретар РНБО Олександр Турчинов. Сам Рубан звинувачення відкидає.

Як заявляв голова Служби безпеки України Василь Грицак, затримавши Рубана, СБУ вдалося «запобігти масштабним терористичним актам», які мали бути вчинені у Києві й інших містах України. Він заявив, що рівень терористичної загрози «був найбільшим за часи незалежності України».

Пізніше в цій справі заарештували народного депутата Надію Савченко. Вона заявляла, що планувала не теракт, а лише «політичну провокацію».

XS
SM
MD
LG