Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент закликав розширити санкції проти Росії через отруєння Навального


Європарламент висловлює глибоку стурбованість щодо повторюваних випадків використання хімічної зброї проти російських громадян
Європарламент висловлює глибоку стурбованість щодо повторюваних випадків використання хімічної зброї проти російських громадян

Європейський парламент 17 вересня ухвалив резолюцію, в якій закликав до проведення міжнародного розслідування щодо отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, назвавши його спробою замаху на його життя.

У резолюції також міститься заклик до країн ЄС скласти найближчим часом список нових обмежувальних заходів щодо Росії і розширити вже наявні санкції, в тому числі використовувати санкційні механізми проти осіб, які стали об’єктом розслідувань Фонду боротьби з корупцією, заснованого Навальним.

Європарламент висловлює глибоку стурбованість щодо повторюваних випадків використання хімічної зброї проти російських громадян. Владу Росії Європарламент закликав співпрацювати з незалежним розслідуванням справи Навального.

Як йдеться в тексті резолюції, проєкт якої запропонували представники відразу декількох провідних фракцій, спроба вбивства Навального стала «частиною систематичних зусиль, спрямованих на те, щоб змусити замовкнути його й інші критичні голоси» в Росії. При цьому справу Олексія Навального парламентарі розглядають як одну з ланок в ланцюжку політики Кремля, спрямованої на «репресії всередині держави й агресію зовні», включаючи підрив світового порядку, заснованого на дотриманні правил.

До керівництва ЄС спрямований заклик розробити нову стратегію відносин із Росією, а до держав-членів Євросоюзу – дотримуватися єдиної позиції з цього питання. Документ підтверджує раніше висловлене Європарламентом негативне ставлення до проєкту газопроводу «Північний потік-2».

Російський опозиційний політик Олексій Навальний у вівторок опублікував у мережі Instagram перше своє фото після отруєння із німецької клініки «Шаріте», де він проходить лікування.

7 вересня лікарі клініки «Шаріте» повідомили, що Навального вивели зі стану штучної коми, і він реагує на зовнішні подразники.

Російський опозиціонер перебував у комі з 20 серпня. На лікуванні в клініці «Шаріте» він – із 22 серпня, в Берлін його перевезли з Омська.

До лікарні Омська Навального доправили після того, як йому стало зле на борту літака, який здійснив екстрену посадку в омському аеропорту.

Влада Німеччини заявила, що в організмі Навального були знайдені сліди отруйної речовини з групи «Новачок». Канцлер Німеччини Анґела Меркель закликала Москву розслідувати те, що сталося з опозиціонером.

Російська влада, посилаючись на лікарів, які лікували Навального в Омську, висловлювала скептичне ставлення до версії отруєння. Кримінальну справу в Росії не порушували.

XS
SM
MD
LG